Wykonanie
Pyszne połączenie dwóch rodzajów
kapusty,
suszonych pomidorów i
mielonego mięsa. W dwóch równie eleganckich i apetycznych wersjach. Przepis sprawdzi się podczas karnawałowych imprez. Całość przygotowana i serwowana jest z
olejem rzepakowym, który jest nie tylko świetnym nośnikiem smaku, ale przede wszystkim naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Już jego nieduża ilość zadba o odpowiedni poziom cholesterolu, sprawną pracę
serca i mózgu. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam na stronę .

Składniki:

· główka
kapusty białej· główka
kapusty czerwonej·
szynka wieprzowa ok. 60 dag· 200 g
suszonych pomidorów + kilka łyżek
oleju rzepakowego (tyle, by dokładnie pokrył
pomidory)·
karkówka - ok. 60 dag·
olej rzepakowy spod suszonych pomidorów ok. 5 łyżek· mielone
pistacje - 4 łyżki· 1
cebula· 2
jajka·
sól·
pieprz· parę listków świeżego
tymianku· trochę
wywaru warzywnego/mięsnego lub
wodySuszone pomidory zalewamy
olejem rzepakowym i odstawiamy, aby całość przeszła swoimi
smakami.W dwóch garnkach gotujemy
wodę, do jednego wkładamy
kapustę białą, do drugiego czerwoną. Kiedy liście nieco zmiękną odcinamy je systematycznie od główki. Z liści odcinamy zgrubiałą część- liście będą się nam lepiej zwijały.
Szynkę i
karkówkę mielimy. Do
mięsa dodajemy
jajka,
pistacje, podsmażoną na łyżce
oleju rzepakowego posiekaną
cebulkę, pokrojone w drobną kostkę
suszone pomidory,
sól i
pieprz do smaku oraz
olej rzepakowy spod pomidorów- ten dodajemy stopniowo, patrząc na konsystencję
mięsa. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią.Podane składniki możemy złożyć w dwojaki sposób. Formujemy albo tradycyjne gołąbki- na liść
kapusty kładziemy farsz i zawijamy. Gołąbki czerwone i białe pieczemy w dwóch oddzielnych naczyniach do zapiekania. Naczynia należy wyłożyć liśćmi
kapusty, na to ułożyć gołąbki i przykryć pozostałymi liśćmi. Całość podlewamy płynem. Naczynie zamykamy i pieczemy do miękkości ok. 90 min. temp. 180 stopni (te z
kapustą czerwoną wymagają więcej czasu). Gołąbki podajemy okraszone
olejem rzepakowym spod suszonych pomidorów wymieszanym z drobno pokrojonymi
suszonymi pomidorami.Druga wersja- to przygotowanie zawijańca. Możemy przygotwać jeden duży, lub tak jak ja przygotowuję- dwa mniejsze. Potrzebne będą 2 naczynia z przykryciem o średnicy ok. 17 cm. Liście
kapusty czerwonej i białej układamy wzdłuż w prostokąt - tworzymy w ten sposób podstawę dla farszu. Liście układamy naprzemiennie- raz białe, raz czerwone. Na
kapustę równomiernie wykładamy farsz. Zawijamy wzdłuż dłuższego
boku. Delikatnie przekładamy do żaroodpornego, okrągłego naczynia, tworząc wieniec. Pieczemy ok. 90 minut, 180 stopni, termoobieg. Pamiętajmy by dno oraz gotowego do zapiekania zawijańca przykryć liśćmi
kapusty i całość hojnie podlać płynem. Pieczemy pod przykryciem. Zawijańca podajemy okraszonego
olejem rzepakowym spod suszonych pomidorów wymieszanym z drobno pokrojonymi
suszonymi pomidorami.
