ßßß Cookit - przepis na Smażone pielmieni z kapustą i grzybami

Smażone pielmieni z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Na zakończenie akcji rosyjskiej postanowiłam zrobić pielmieni. Swoje pierogowe przygody ograniczam raczej do zjadania pysznych pierogów mojej mamy i lepienia uszek na Wigilię. W ostateczności robię pierogi sama jeśli uzbiera mi się dużo mięsa z rosołu. Jednak postanowiłam się przemóc i zrobić dość nietypowe - smażone. Wyszły pyszne, ale niezbyt ładne. To bardzo pracochłonne danie, a ciasto, choć świetne do smażenia, jest trudne w obróbce, bo jest lepkie i łatwo się odkształca (efekt widać na zdjęciu). Pewnie osobie z większym doświadczeniem pierogowym wyjdą dużo ładniejsze :)
Składniki na ok. 6 porcji:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki + maka do podsypywania podczas wałkowania
1 jajko
0,5 szklanki wody
Farsz:
ćwiartka główki białej kapusty
szklanka ugotowanych suszonych grzybów
duża cebula
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia
Zagnieść gęste ciasto i odstawić na pół godziny. Kapustę poszatkować cienko, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, odcisnąć. Kiedy ostygnie, posiekać na małe kawałki i dodać posiekane drobno grzyby i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko (uwaga, jest dość kleiste, więc wymaga to dużo cierpliwości i mąki do podsypywania), wycinać krążki o średnicy 6 cm, na każdym położyć łyżeczkę farszu i zlepić jak uszka (czyli najpierw ulepić pierożek, a potem zlepić razem oba rożki żeby powstało kółeczko). Gotowe pielmieni smażyć w głębokim oleju na złoto.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/10/smazone-pielmieni-z-kapusta-i-grzybami.html