ßßß

Składniki:· 2 szklanki mąki pszennej· 200 g miękkiego masła· szklanka cukru· 4 jajka· czubata łyżeczka proszku do pieczenia· szczypta soli· duża łyżka kakao· 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego· 2-3 duże, jędrne gruszki· łyżeczka cukru brązowegoNa krem czekoladowy:· krem czekoladowo-orzechowy -2 czubate łyżki· 100 g miękkiego masła· łyżeczka kakao· czekoladowe paluszki pomarańczowe do dekoracji
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz jajka. Masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao. Obie masy dobrze mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na dno tortownicy wykładamy połowę ciemnego ciasta, dobrze rozsmarowujemy. Na czekoladowe ciasto wykładamy połowę ciasta jasnego. Czynność powtarzamy- na waniliowe ciasto wykładamy resztę ciasta czekoladowego, a na nie resztę jasnego. Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, ale pozostawiamy skórkę. Wycinamy z nich ładne, cienkie łódeczki. Układamy koncentrycznie na cieście. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50-60 minut, w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem czekoladowym (miksujemy masło, krem czekoladowo-orzechowy oraz kakao) i czekoladowymi paluszkami. Smacznego!