Wykonanie
Przepis na babkę jest dość prosty. Robiłam pierwszy raz w życiu taką babeczkę i o dziwo udała się !Składniki na babkę marmurkową :2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4
proszku do pieczeniaszczypta
soli225 g
masła1 szklanka
cukru drobnego4 duże
jaja1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki
mleka120 g
czekolady lub
kakaobiała czekolada + odrobina
mleka na polewę babkikandyzowana skórka z
pomarańczy na posypkę polewySkładniki muszą
mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć
cukrem do otrzymania puszystej masy.
Jaja dodawać jedno po drugim stale miksując.Dodać ekstrakt z
wanilii i miksować dalej. Po wymieszaniu składników zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać przesianą
mąkę, z
proszkiem do pieczenia i
solą na przemian z
mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników - nie dłużej.
Mąkę można wymieszać szpatułką - będzie mniejsze ryzyko powstania zakalca. Przeczytaj czego unikać, aby nie wyszedł zakalec.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i lekko ostudzić.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części ciasta dodać lekko roztopioną
czekoladę i wymieszać łyżką.Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Nałożyć na zmianę ciasto jasne i ciemne. Patyczkiem zrobić zygzaki.Ciasto piec w temperaturze 160*C przez około 70-80 minut lub do suchego patyczka.Ja swoje gotowe ciasto, oczywiście nie gorące polałam upłynnioną
białą czekoladą oraz posypałam delikatnie kandyzowaną skórką z
pomarańczy. Polewa może być również z ciemnej
czekolady, innej polewy gotowej lub obsypane
cukrem pudrem.
