ßßß
Składniki
Na ciasto:· 3 szklanki mąki· 5 żółtek· 350 g zimnego masła· 0,5 szklanki cukru· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia· skórka otarta z 1 cytrynyZ podanych składników wyrabiamy ciasto- mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Odkładamy mały kawałek ciasta, resztą wylepiamy dno i boki tortownicy (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką).· jeżyny· łyżeczka cukru waniliowego· łyżka bułki tartejNa ciasto wykładamy owoce, posypujemy cukrem i bułką. Na tak przygotowane jeżyny ścieramy odłożone wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni
Beza migdałowa:· 5 białek· szczypta soli· szklanka cukru pudru· 1 łyżka mąki ziemniaczanej· 150 g zmielonych migdałów· 1 łyżeczka octuZ podanych składników przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz ocet. Ubite białka łączymy delikatnie za pomocą szpatułki z migdałami.Bezę wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 5 minut w temp. 150 stopni, po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Smacznego!