Wykonanie
Przepisem tym przenoszę się do czasów dzieciństwa... Bugaje- czyli placuszki na sodzie i dobrej, kwaśnej
śmietanie już zawsze będą kojarzyły mi się z babcią, która właśnie takie bułeczki przygotowywała mi i mojej siostrze. Najczęściej podawała je posypane zwykłym
cukrem, lub z kleksem
śmietany. Ja dziś proponuję
sos śliwkowo-
czekoladowy oraz
serek mascarpone- naprawdę smakowite połączenie!


SkładnikiNa sos:· 1/2 kg
śliwek·
cukier - 3-4 łyżki· szczypta
cynamonu·
czekolada gorzka 100g· łyżka
masła· 3 łyżki
mlekaŚliwki pozbawiamy pestek, zagotowujemy z
cukrem na łyżce
masła, dodajemy pokruszoną
czekoladę,
mleko i
cynamon. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.

Na bugaje:· 2 szklanki
mąki pszennej· szczypta
soli·
cukier - 3-4 łyżki·
śmietana 18% kwaśna, gęsta- 200 ml·
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki· 1
żółtkoZ podanych składników wyrabiamy gęste ciasto (
mąkę,
sól,
cukier i
sodę dobrze ze sobą mieszamy, dodajemy
śmietanę i
żółtko). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki.Pieczemy na odrobinie
oleju na wolnym ogniu, powoli, żeby ciasto dobrze się przepiekło. Podajemy z
sosem śliwkowo-
czekoladowym oraz
serkiem mascarpone (250 g
serka mascarpone + sok z połowy
cytryny + łyżka
cukru waniliowego). Smacznego!
