ßßß Cookit - przepis na Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym

Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Przepisem tym przenoszę się do czasów dzieciństwa... Bugaje- czyli placuszki na sodzie i dobrej, kwaśnej śmietanie już zawsze będą kojarzyły mi się z babcią, która właśnie takie bułeczki przygotowywała mi i mojej siostrze. Najczęściej podawała je posypane zwykłym cukrem, lub z kleksem śmietany. Ja dziś proponuję sos śliwkowo-czekoladowy oraz serek mascarpone- naprawdę smakowite połączenie!
Składniki
Na sos:
· 1/2 kg śliwek
· cukier - 3-4 łyżki
· szczypta cynamonu
· czekolada gorzka 100g
· łyżka masła
· 3 łyżki mleka
Śliwki pozbawiamy pestek, zagotowujemy z cukrem na łyżce masła, dodajemy pokruszoną czekoladę, mleko i cynamon. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.
Na bugaje:
· 2 szklanki mąki pszennej
· szczypta soli
· cukier - 3-4 łyżki
· śmietana 18% kwaśna, gęsta- 200 ml
· soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
· 1 żółtko
Z podanych składników wyrabiamy gęste ciasto (mąkę, sól, cukier i sodę dobrze ze sobą mieszamy, dodajemy śmietanę i żółtko). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki.
Pieczemy na odrobinie oleju na wolnym ogniu, powoli, żeby ciasto dobrze się przepiekło. Podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym oraz serkiem mascarpone (250 g serka mascarpone + sok z połowy cytryny + łyżka cukru waniliowego). Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/08/bugaje-z-sosem-sliwkowo-czekoladowym.html