ßßß Cookit - przepis na RYŻOWE BUCHTY DROŻDŻOWE NA PARZE

RYŻOWE BUCHTY DROŻDŻOWE NA PARZE

nazwa

Wykonanie

Oj, dawno ich u mnie nie było. Ryżowe są bez wątpienia najdelikatniejsze. Mąka ryżowa pasuje mi tutaj najbardziej. Dla przełamania słodyczy - gorzka czekolada, która świetnie komponuje się z kiwi. Pycha :)
Buchty ryżowe podane z serkiem brzoskwiniowym z białą czekoladą, kiwi, bananem, pestkami dyni i gorzką czekoladą
Przepis pochodzi STĄD
Przepis na połowę porcji z moimi modyfikacjami:
Składniki ciasta drożdżowego (A):
1 łyżeczka drożdży
75 g mąki pszennej wrocławskiej
60 ml naturalnego napoju sojowego
Składniki mieszam ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki ciasta ryżowego (B):
75 g mąki z brązowego ryżu
75 g maki pszennej wrocławskiej
50 g cukru trzcinowego
75 ml waniliowego napoju sojowego
Przygotowanie:
Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier. Dolewam napoju sojowego i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Następnie łączę ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc).
Następnego dnia rano dzielę ciasto formując bułeczki. Dłonie zwilżam wodą. Po uformowaniu odstawiam na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gotuję na parze przez 20 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/01/445-ryzowe-buchty.html