ßßß Cookit - przepis na 373. Wegańskie , arachidowo- jaglano - dyniowe buchty !

373. Wegańskie , arachidowo- jaglano - dyniowe buchty !

nazwa

Wykonanie

Wegańskie , arachidowo - jaglano - dyniowe buchty z karobowym jogurtem sojowym, granatem , figami tahini i ziarnem kakaowca
inspiracja
Przepis:
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki arachidowej
- 1/4 szkl napoju sojowego o smaku waniliowym
- 10 g drożdży
- łyżka cukru trzcinowego
- 4 łyżki pueere z dyni
Mąki , ciepły napój, pokruszone drożdże i cukier wymieszać ze sobą.Następnie odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać do niego pueere z dyni, wymieszać. Całość włożyć na noc do lodówki.
Rano powstałe ciasto podzielić na 3 części. Uformować kluski . W między czasie w zagotować wodę i ugotować kluski na parze przez ok 15 minut. Smacznego!
W jednych rejonach mówi się na nie pampuchy, w innych kluski na parze, u mnie są to buchty.
Jak dla jedne ze smaków dzieciństwa. Moja babcia podawała mi je zawsze albo z sosem z jagód lub koktajlem truskawkowym.
A dziś odtwarzam je w mojej ulubionej jesiennej wersji - dyniowej i delektuję się nimi z samego rana ;)
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/10/373-weganskie-arachidowo-jaglano.html