ßßß Cookit - przepis na 209. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Pyszny klasyk na weekend.

209. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Pyszny klasyk na weekend.

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie w wersji mini z duuużą ilością truskawek - coś między crumble, a ciastem przekładanym truskawkami :) Ciasto było robione "na oko" i wyszło go tak dużo w stosunku do ilości truskawek, że trzeba było użyć też innych owoców :)
Śmietankowe ciasto drożdżowe w wersji mini przekładane truskawkami z cukrem trzcinowym udekorowane migdałową kruszonką
Alpro Soya to wyjątkowy napój o waniliowym smaku. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie zawiera witaminy B2, B12 i D oraz wapno. Jest pysznym, lekkostrawnym, pozbawionym sztucznych aromatów napojem.
Śmietankowy placek drożdżowy z truskawkami i migdałową kruszonką
Śmietankowe ciasto drożdżowe (dłużej wyrastało i w sumie smakowało trochę jak biszkopt - co jest dość dziwne, bo to te samo co na placek :)) z truskawkami, bananami, morelami i migdałową kruszonką
Podaję przepis (składniki w przybliżeniu) z tych proporcji wychodzą prezentowane ciasta + 4 duże pierożki
Na ciasto:
pół kostki drożdży
800 g mąki pszennej tortowej
3 żółtka
2 białka
szklanka cukru trzcinowego
1,5 szklanki waniliowego mleka sojowego
100 ml oleju rzepakowego
aromat śmietankowy
pół łyżeczki soli
opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Na kruszonkę:
200 g mąki
kostka masła
150 g cukru
aromat migdałowy
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże, pół łyżeczki cukru i 3 łyżki letniego mleka mieszamy na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
2. Zaczyn wlewamy do dużej miski, dodajemy przesianą mąkę, proszek budyniowy, cukier, jajka (zmiksowane), aromat, sól, letnie mleko i wodę.
3. Kontrolujemy miękkość ciasta na etapie wlewania wody i mleka. (Nie może być twarde!)
4. Lepiej aby ciasto było kleiste, wówczas podsypujemy stopniowo mąką. Jeżeli od razu zrobimy za twarde, potem wyjdzie nam z tego gniot :P
5. Wyrabiamy tak długo aż ciasto przestanie kleić się do ręki.
6. Na końcu dodajemy stopniowo olej rzepakowy i dalej wyrabiamy. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym lepiej.
7. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
8. Po tym czasie wałkujemy i wkładamy do blaszek lub foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
9. Ciasto dekorujemy owocami, kruszonką i posypujemy cukrem trzcinowym.
10. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/06/209-ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i.html