Wykonanie
Na śniadanie w wersji mini z duuużą ilością
truskawek - coś
między crumble, a
ciastem przekładanym
truskawkami :) Ciasto było robione "na oko" i wyszło go tak dużo w stosunku do ilości
truskawek, że trzeba było użyć też innych
owoców :)
Śmietankowe ciasto drożdżowe w wersji mini przekładane
truskawkami z
cukrem trzcinowym udekorowane
migdałową kruszonką


Alpro
Soya to wyjątkowy
napój o
waniliowym smaku. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera
białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie zawiera witaminy B2, B12 i D oraz wapno. Jest pysznym, lekkostrawnym, pozbawionym sztucznych aromatów
napojem.
Śmietankowy placek
drożdżowy z
truskawkami i
migdałową kruszonką
Śmietankowe ciasto drożdżowe (dłużej wyrastało i w
sumie smakowało trochę jak
biszkopt - co jest dość
dziwne, bo to te samo co na placek :)) z
truskawkami,
bananami,
morelami i
migdałową kruszonką

Podaję przepis (składniki w przybliżeniu) z tych proporcji wychodzą prezentowane ciasta + 4 duże pierożkiNa ciasto:pół kostki
drożdży800 g
mąki pszennej tortowej3
żółtka2
białkaszklanka
cukru trzcinowego1,5 szklanki
waniliowego mleka sojowego100 ml
oleju rzepakowegoaromat śmietankowypół łyżeczki
soliopakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukruNa kruszonkę:200 g
mąkikostka
masła150 g
cukruaromat migdałowyPrzygotowanie:1. Przygotowujemy zaczyn:
drożdże, pół łyżeczki
cukru i 3 łyżki letniego
mleka mieszamy na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.2. Zaczyn wlewamy do dużej miski, dodajemy przesianą
mąkę, proszek budyniowy,
cukier,
jajka (zmiksowane), aromat,
sól, letnie
mleko i
wodę.3. Kontrolujemy miękkość ciasta na etapie wlewania
wody i
mleka. (Nie może być twarde!)4. Lepiej aby ciasto było kleiste, wówczas podsypujemy stopniowo
mąką. Jeżeli od razu zrobimy za twarde,
potem wyjdzie nam z tego gniot :P5. Wyrabiamy tak długo aż ciasto przestanie kleić się do ręki.6. Na końcu dodajemy stopniowo
olej rzepakowy i dalej wyrabiamy. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym lepiej.7. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.8. Po tym czasie wałkujemy i wkładamy do blaszek lub foremek wysmarowanych
masłem i oprószonych
bułką tartą.9. Ciasto dekorujemy
owocami, kruszonką i posypujemy
cukrem trzcinowym.10. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.