Wykonanie
Bardzo puszyste
drożdżowe ciasto z cudownymi, dojrzałymi
morelami. Kawałek takiego placka smakuje wyśmienicie z
kubkiem zimnego
mleka albo ciepłym
kakao. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe i takie właśnie prawie w całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre.Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne
owoce, które akurat mamy. Lubię robić
ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy a właściwie to próbowała wypchnąć z niej polewę. Jednak to właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne.A może namówię Was na inne
morelowe ciasto? Polecam placek graham z
morelami,
budyniem i kruszonką - to niebo w gębie!

czas przygotowania : ok. 40 minut + ok. 1 , 5-2 godzin wyrastania + 45 minut pieczeniaskładniki:CIASTO - 320 g
mąki pszennej tortowej170 ml
mleka25 g świeżych
drożdży65 g
masła90 g
cukru3
żółtka1/4 łyżeczki
soliok. 400 g świeżych
moreli albo
śliwekPOLEWA - 2 średnie
jajka50 g
cukru125 ml
śmietanki kremówki 30%1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy
laski wanilii



Jak zrobić puszystą drożdżówkę z morelami?CIASTO -
mąkę przesiałam. Do kubka wkruszyłam
drożdże, dodałam 2 łyżki
mąki, 2 łyżeczki
cukru, połowę lekko podgrzanego
mleka, rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 10 minut.Do
mąki dodałam
sól, resztę
cukru,
żółtka i spieniony, wyrośnięty zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto dolewając resztę
mleka. Po kilku minutach powoli dolałam też rozpuszczone, przestudzone
masło i wyrabiałam dalej przez ok. 20 minut - jeśli użyjecie miksera z hakiem czas wyrabiania potrwa nieco krócej. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie i ładnie odchodzić od rąk. Ciasto w misie przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na ok. godzinę do wyrastania - powinno podwoić swoją objętość.
Morele umyłam i osączyłam. Każdą przekroiłam na pół i usunęłam pestki. Naszykowałam formę, okrągłą tortownicę śr. 26 cm a może być nawet większa. Wysmarowałam formę
masłem i wysypałam
bułką tartą. Można też ciasto wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, najlepiej tak żeby wystawał poza brzegi formy. Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając z wierzchu kilka
razy pięścią. Lekko je zagniotłam i przełożyłam do formy rozciągając na cały spód. Na wierzchu ułożyłam
morele, brzuszkami do dołu, lekko wciskając je w ciasto. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 30 minut do napuszenia.POLEWA -
jajka ubiłam z
cukrem na bardzo puszystą masę -
cukier musi się zupełnie rozpuścić a masa powinna być prawie sztywna. Dodałam
śmietankę i
wanilię, wymieszałam. Krem wylałam na wierzch wyrośniętego ciasta z
morelami. Formę od razu wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 45 minut.Zamiast
moreli do ciasta można użyć
śliwek.
