Wykonanie

składnikizaczyn* 35 g
drożdży* 1 łyżka letniego
mleka* 1 łyżeczka
cukruciasto* 4 szklanki
mąki pszennej* 1/2 szklanki
cukru* 1 szklanka
mleka (250 ml)* 50 g
miękkiej margaryny lub
masła* 1
jajko* 1
żółtko* szczypta
soli*
śliwkiSposób wykonaniaSkładniki na zaczyn połączyć ze sobą w kubku lub szklance i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać najlepiej do większej miski, dodać
cukier, szczyptę
soli i wymieszać. Dodać
jajko,
żółtko, letnie
mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wymieszać wszystko łyżką, następnie dobrze wyrobić ciasto już ręcznie (można to zrobić również z pomocą robota). Na koniec dodać
miękką margarynę i tak długo zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące się do rąk i miski.Tak wyrobione ciasto włożyć do pojemnika lub tej samej miski wysmarowanej wcześniej delikatnie
olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin.Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem
bułek, aby się nieco zagrzało.przed formowaniem
bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości
jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być
bułki (moje to małe bułeczki, których wyszło 18), uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek, położyć wypestkowaną
śliwkę (ewentualnie inne nadzienie) dokładnie zalepić i układać w ok 3 cm odstępach zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić przykryte ściereczką na ok. 30 min w ciepłe do wyrośnięcia, a następnie przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu roztrzepanym
jajkiem.Piec w temp. 180 stopni, ok. 25-30 min.Po wyjęciu z piekarnika ułożyć
bułki na kratce do studzenia.

