Wykonanie
Od 3 lat w połowie lipca piekę sporo drożdżówek. Wszystkie specjalnie dla mojego syna i taty na rowerową pielgrzymkę. W tym roku drożdżówki pod znakiem
moreli. Przepis na ciasto wzięłam od Dorotuś .

Składniki:550 g
mąki pszennej14 g
drożdży suchych2 - 3 łyżki roztopionego
masła1 szklanka letniego
mleka1
jajko2
żółtka3 łyżki
cukrupół łyżeczki
solimorelecukier trzcinowyKruszonka:60 g
mąki pszennej2 czubate łyżki
cukru30 g
masła (miękkiego lub roztopionego)
mleko do posmarowania

Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy robota. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryć o odstawić, aż podwoi objętość. W międzyczasie umyć
morele i podzielić na połówki. Ciasto odgazować i krótko wyrobić. Podzielić na części (około 15 bułeczek po 60 g). Na każdą część ciasta wykładać po połówce
moreli. Posypać odrobiną
cukru trzcinowego i uformować bułeczki.Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.Przygotować kruszonkę.
Mąkę i
masło wyrobić palcami. Dodać
cukier i wymieszać. Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 20 - 25 minut.
