ßßß Cookit - przepis na Najlepsze bitki wołowe

Najlepsze bitki wołowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj danie z takiej umownej serii "smaki rodzinnego domu", w której pokazywałam już np. zrazy zawijane . Na pewno Wasze Mamy czy Babcie robiły takie i dobrze znacie ten smak. Delikatne, bardzo kruche mięso powinno rozpływać się w ustach a sos ma być aksamitny i zawiesisty. Nie trzeba wymyślnych składników ani wielu przypraw - tutaj w prostocie jest siła.
Jeśli macie bardziej poprzerastany kawałek wołowiny możecie zrobić gulasz wołowy z cydrem i jabłkami - to bardzo smaczne danie.
Wołowina dzisiaj dość rzadko gości na polskich stołach. Cenowo przegrywa z tanimi, chociaż przeważnie marnej jakości kurczakami czy wieprzowiną. Ale nie musimy porywać się od razu na bardzo drogą polędwicę - pyszne danie można zrobić z dużo tańszych elementów tuszy - spróbujcie łaty wołowej duszonej w sosie musztardowym . Wiele osób twierdzi też, że zrobić dobre danie z wołowiny jest bardzo trudno. Tymczasem wcale tak nie jest o czym postaram się Was przekonać choćby dzisiejszym przepisem. Wystarczy kawałek dobrego mięsa i za godzinę zaserwujecie na obiad pyszne bitki.
Niżej poza zdjęciami obiadu możecie zobaczyć także kilka fotek z bardzo miłego spotkania na jakim byłam kilka dni temu. Na zaproszenie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego i portalu Dobra Wołowina wzięłam udział w briefingu zorganizowanym w Warszawie. Razem z kilkoma blogerkami i grupą dziennikarzy popłynęliśmy w krótki rejs po Wiśle statkiem Stelmach. Podczas rejsu wysłuchaliśmy wykładu na temat dobrego mięsa i tajników systemu QMP, który wygłosiła prof. Agnieszka Wierzbicka. Czas umilała nam degustacja doskonałych dań przygotowanych przez Grzegorza Łapanowskiego, ambasadora kampanii QMP - Najlepsza wołowina. Było bardzo przyjemnie i niezwykle smakowicie. Gratulacje dla organizatorów za sam pomysł zorganizowania takiego spotkania w tak przyjemnych okolicznościach a nie w dusznej sali konferencyjnej.
Po spotkaniu zapragnęłam też przygotować coś pysznego z wołowiny. Pomyślałam nie o czymś wymyślnym żeby błysnąć inwencją, ale właśnie o zwykłych, domowych bitkach jakie kiedyś robiło się w moim domu. To bardzo proste danie, ale wyjątkowo smaczne i przypomina mi Mamę...
Bardzo kruche i delikatne bitki wołowe
czas przygotowania: ok. 60 minut
składniki:
ok. 1 kg dobrej wołowiny QMP czyli sezonowanej, najlepiej udźca wołowego
2-3 cebule
2 czubate łyżki masła klarowanego
5 łyżek mąki pszennej
ok. 500 ml bulionu wołowego
liść laurowy, 2 ziela angielskie,
do smaku - sól
Jak zrobić pyszne bitki wołowe?
Cebule obrałam, pokroiłam w plasterki. Mięso opłukałam i osuszyłam. Ostrym nożem pokroiłam w poprzek włókien na ok. 1 centymetrowe plastry. Na desce rozłożyłam arkusz folii spożywczej, na niej położyłam plaster mięsa i przykryłam drugim arkuszem folii. Rozbiłam delikatnie mięso na cienki płat - trzeba uważać żeby nie porozrywać mięsa. Folia zabezpiecza żeby nic nie pryskało. Tak samo rozbiłam wszystkie kawałki.
Plasterki mięsa oprószyłam z obu stron solą - nie za dużo jeśli bulion macie solony! Obtoczyłam je w mące i strzepnęłam nadmiar. W rondlu rozpuściłam łyżkę masła. Obsmażyłam bitki partiami, z obu stron, aż ładnie się zrumieniły. Te usmażone przekładałam na talerz i smażyłam następne. Kiedy już wszystkie były gotowe do rondla wrzuciłam resztę masła i pokrojoną cebulę. Podsmażyłam je przez kilka chwil. Dołożyłam z powrotem mięso, wlałam sos jaki z niego wyciekł na talerz, dorzuciłam przyprawy i wlałam bulion.
Dusiłam całość na małym ogniu ok. 45 minut aż bitki były kruche i miękkie. Podałam z gotowanymi ziemniakami i lekko duszonymi warzywami.
Wiem, że nie wszędzie można kupić sezonowaną, dobrą wołowinę. Jeśli będziecie robić bitki z innej to nie ma pewności czy rzeczywiście pochodzi ze zwierząt ras mięsnych. Nieodpowiednia wołowina może okazać się twarda i trzeba będzie dusić ją dużo dłużej. Pamiętajcie o tym przygotowując obiad.
A teraz zobaczcie jak miło spędziłam czas pływając po Wiśle i jedząc pyszności przygotowane przez Grzegorza Łapanowskiego.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/07/najlepsze-bitki-wolowe.html