Wykonanie
Kapusta z
grochem to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. U mnie w domu przygotowuje się ją z białej, lekko rozgotowanej
kapusty. Aby miała jeszcze bardziej gładką konsystencję, oprócz zasmażki, dodaje się zmiksowany
groch.Składniki
groch łuskany połówki, 100 gram
kapusta biała, 1/2 główki
liście laurowe, 2 sztuki
ziele angielskie, 3 ziarna
masło, 2-3 łyżki
cebula biała, 1 średnia
mąka pszenna, 1 łyżka
sól, świeżo mielony
czarny pieprzsok z połowy
cytrynySposób przygotowania
Groch zalać zimną
wodą (cały musi być przykryty). Odstawić na 24 godziny. Następnie gotować do miękkości. Jeśli będzie potrzeba dolać więcej
wody. Odcedzić. Połowę zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Kapustę poszatkować (poza głąbem). Przełożyć do garnka, zalać
wodą. Dodać
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotować do pożądanej miękkości. Ja ją lekko rozgotowuję. Odcedzić, ale
wodę z gotowania pozostawić.Wymieszać
kapustę,
groch w całości i zmiksowany. Wlać część
wody z gotowania (ja użyłam niecałego kubka), uzyskując odpowiednią konsystencję.Na
maśle zeszklić drobno pokrojoną
cebulę. Dodać
mąkę. Smażyć 2-3 minuty. Należy uważać, żeby jej nie przypalić. Wlać pół kubka
wody z gotowania
kapusty. Energicznie wymieszać.Zasmażkę dodać do
kapusty z
grochem. Wymieszać. Przyprawić. Wlać
sok z cytryny. Jeśli
kapusta będzie miała zbyt gęstą konsystencję można ją rozrzedzić pozostałą
wodą.middle grade novel