Wykonanie
Po gołąbkach zostały małe sparzone główki
kapusty. Oczywiście musiałam coś z nimi zrobić. Miałam do wyboru dwie potrawy, jakie przyszły mi do gfłowy. Wybrałam tą, której dotąd nie robiłam - zasmażaną
kapustę. Znam jej smak, lubię, więc czas spróbować zrobić samemu...Składniki:
kapusta biała (1 mała)łyżeczka
soli2
liście laurowe5-6 ziarenek
ziela angielskiego2
cebule1 łyżeczka
cukrumasło2 łyżeczki
mąki krupczatkiPrzygotowanie:
Kapustę i jedną
cebulę szatkujemy, a natępnie wrzucamy do garnka. Całość zalewamy
wodą, solimy, dodajemy ziele,
liść laurowy,
cukier i gotujemy pod przykryciem do uzyskania miękkości.Z garnka odlewamy sobie około 2-3 duże chochelki
wywaru, który będzie nam potrzebny do zrobienia zasmażki.Drugą
cebulę kroimy drobno i podsmażamy na
maśle. Kiedy się zrumieni, dodajemy
mąkę, a następnie wcześniej odlany
wywar. Całość dodajemy do garnka z
kapustą i mieszamy. Chwilę jeszcze całość gotujemy i gotowe.Smacznego!