ßßß Cookit - przepis na MARCHEWKA ZASMAŻANA

MARCHEWKA ZASMAŻANA

nazwa

Wykonanie

Marchewka na ciepło to szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu
Potrzebujemy:
5 marchewek
liść laurowy
2-3 ziarnka ziela angielskiego
sól
cukier (do smaku)
2 łyżeczki masła
łyżeczka mąki
Wykonanie:
Marchewke gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu, wyjmujemy ją z garnka, studzimy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy z powrotem do garnka. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli marchewkę z groszkiem, jednak u mnie bardziej preferowana jest sama marchewka.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/marchewka-zasmazana.html