Wykonanie
Składniki:
żeberka wieprzowe 0,5 kg
kapusta cukrowa (
młoda) ok. 1,2 kg
cebula 1
masło lub inny tłuszcz 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
gałka muszkatołowaWykonanie:
Żeberka opłukać, nadrąbać kilka
razy, włożyć do małej ilości wrzącej
wody, ugotować.
Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do
żeberek, gdy są ugotowane, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia;
wywar wygotować tak, aby wystarczył na przyrządzenie sosu.Przyrządzić sos: stopić tłuszcz, podsmażyć na nim
cebulę pokrojoną w kostkę, podrumienić
mąką.Do zasmażki dodać
wywar z
kapusty i
żeberek, starannie wymieszać, wlać do
żeberek, zagotować. Dodać
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową tartą do smaku. Podawać z
ziemniakami.