ßßß Cookit - przepis na Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

nazwa

Wykonanie

Składniki:
żeberka wieprzowe 0,5 kg
kapusta cukrowa (młoda) ok. 1,2 kg
cebula 1
masło lub inny tłuszcz 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Żeberka opłukać, nadrąbać kilka razy, włożyć do małej ilości wrzącej wody, ugotować. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do żeberek, gdy są ugotowane, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia; wywar wygotować tak, aby wystarczył na przyrządzenie sosu.
Przyrządzić sos: stopić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę, podrumienić mąką.
Do zasmażki dodać wywar z kapusty i żeberek, starannie wymieszać, wlać do żeberek, zagotować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową tartą do smaku. Podawać z ziemniakami.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/zeberka-w-kapuscie.html