Wykonanie
Lubicie drożdżówki ? Takie mięciutkie, świeżutkie i pachnące? Na pewno bo ciężko im się oprzeć. Ciężko też kupić naprawdę smaczne a do tego w sklepach czy cukierniach są coraz droższe. Warto co jakiś czas upiec je w domu samodzielnie bo wychodzi o wiele taniej a poza tym ile radości i aromatu w domu!Do pieczenia dzisiejszych drożdżówek zmobilizowano mnie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie jaka cyklicznie odbywa się po skrzyknięciu chętnych na facebooku, i w której jak na pewno zauważyliście biorę udział co jakiś czas. Takie słodkie bułeczki będą pysznym śniadaniem podczas weekendu więc zachęcam do pieczenia - zaplanujcie dzisiaj zakupy a
potem umawiamy się przy piekarnikach, dobrze?Jakiś czas temu piekłam trochę inne, ale równie pyszne drożdżówki z
serem - sprawdź, które wolisz.
Zakręcone drożdżówki z
seremczas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczeniaskładniki na 12 sztuk:CIASTO - 340 g
mąki pszennej tortowej30 g
cukru z
wanilią40 g
masła25 g świeżych
drożdży3
żółtka z niedużych
jajek125 ml
mleka2 szczypty
soliMASA SEROWA - 500 g
twarogu,
sera białego - u mnie półtłusty1 łyżka
cukru z
wanilią3-4 łyżki
cukru trzcinowego demerara albo zwykłego białego1 łyżka ekstraktu
waniliowego1
jajkoLUKIER - ok. 1 czubatej szklanki
cukru pudrusok z jednej
cytrynyJak zrobić drożdżówki z
serem i lukrem?CIASTO -
mąkę przesiałam.
Drożdże wkruszyłam do kubka. Wlałam połowę lekko podgrzanego
mleka, dodałam
cukier waniliowy i 3 łyżki
mąki. Rozmieszałam i odstawiłam na ok. 15 minut. Drugą połowę
mleka podgrzałam mocniej i rozpuściłam w niej
masło.Do reszty
mąki dosypałam
sól. Kiedy rozczyn spienił się dodałam go do
mąki. Dolałam też przestudzone
mleko z
masłem i roztrzepane
żółtka. Zagniotłam elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Wyrabiałam przez kilka minut po czym uformowałam w kulę i zostawiłam, na ok. 1 godzinę, przykrywając miską żeby wyrosło. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.MASA SEROWA - kiedy ciasto rosło zmieliłam
twaróg. Jeśli jest mocno grudkowaty to trzeba zrobić to 2 a nawet 3
razy. Do
sera dodałam
cukier trzcinowy,
waniliowy, ekstrakt
waniliowy. Wbiłam także
jajko i wymieszałam wszystkie składniki dokładnie na gładką masę.Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając je 2-3krotnie pięścią. Lekko zagniotłam składając i formując niewielki prostokąt a następnie rozwałkowałam na placek o wymiarach mniej więcej 30x60 cm. Przy wałkowaniu odrobinę posypywałam blat
mąką. Na płat ciasta nałożyłam masę
serową i rozsmarowałam ją równomiernie na całej powierzchni. 1/3 płata, wzdłuż od dłuższego
boku, zagięłam do środka po czym przykryłam pozostałą 1/3 wolną, pojedynczą częścią płata. Mam nadzieję, że zdjęcia pozwolą Wam dobrze zorientować się jak to trzeba zrobić. Powstał złożony na 3 części wąski, długi prostokąt. Ten pokroiłam
ostrym nożem w poprzek na 12 części szerokości ok. 5 cm. Każdy taki kawałek
brałam do rąk i skręcałam w połowie długości a następnie układałam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Drożdżówki przykryłam ściereczką i zostawiłam na 10-15 minut żeby się lekko napuszyły. Piekłam 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjęłam i lekko przestudziłam na blasze. Lukrowałam jeszcze ciepłe smarując je lukrem utartym z
cukru pudru i
soku cytrynowego. Zanim
lukier zastygnie można posypać bułeczki startą
skórką cytrynową.Można też zrezygnować z lukru i tylko oprószyć drożdżówki
cukrem pudrem, ale my zdecydowanie bardziej lubimy lukrowane. Drożdżówki są najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, zaraz po polukrowaniu więc jeśli wiecie, że nie zjecie sami wszystkich dwunastu poczęstujcie sąsiadów albo zaproście kogoś znajomego.Upieczone, ale nie lukrowane drożdżówki możecie też zamrozić wkładając je do zamrażarki w szczelnym pojemniku albo dobrze zawinięte w folię. Później wystarczy rozmrozić je i odgrzać przez kilka minut w naparowanym piekarniku i polukrować. Będą jak świeżo pieczone.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:Paweł i
Magda -
Chleby.infoBożena - Moje domowe kucharzenieLidia - zdjęcie na FBJoanna - Różowa kuchniaZuzanna - Glikoland
Alina - Ala piecze i gotujeJoanna - Grunt to przepis
Kasia - Mia cucina
Magda - Z miłości do słodkościElżbieta - W poszukiwaniu slow lifeMarzena - Kulinarne szaleństwa ManiusiEwelina - Stylowa kuchia
Nina - Gotuj samUrszula - Moja kuchniaDanuta - Moje wypieki i nie tylkoBarbara z
Basia w kuchniMonika z Matka WariatkaKatarzyna - Rozważania o kuchni i nie tylkoJoanna - Notatki kulinarnePaulina -