ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem białym i lukrem

Drożdżówki z serem białym i lukrem

nazwa

Wykonanie

Lubicie drożdżówki ? Takie mięciutkie, świeżutkie i pachnące? Na pewno bo ciężko im się oprzeć. Ciężko też kupić naprawdę smaczne a do tego w sklepach czy cukierniach są coraz droższe. Warto co jakiś czas upiec je w domu samodzielnie bo wychodzi o wiele taniej a poza tym ile radości i aromatu w domu!
Do pieczenia dzisiejszych drożdżówek zmobilizowano mnie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie jaka cyklicznie odbywa się po skrzyknięciu chętnych na facebooku, i w której jak na pewno zauważyliście biorę udział co jakiś czas. Takie słodkie bułeczki będą pysznym śniadaniem podczas weekendu więc zachęcam do pieczenia - zaplanujcie dzisiaj zakupy a potem umawiamy się przy piekarnikach, dobrze?
Jakiś czas temu piekłam trochę inne, ale równie pyszne drożdżówki z serem - sprawdź, które wolisz.
Zakręcone drożdżówki z serem
czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 12 sztuk:
CIASTO - 340 g mąki pszennej tortowej
30 g cukru z wanilią
40 g masła
25 g świeżych drożdży
3 żółtka z niedużych jajek
125 ml mleka
2 szczypty soli
MASA SEROWA - 500 g twarogu, sera białego - u mnie półtłusty
1 łyżka cukru z wanilią
3-4 łyżki cukru trzcinowego demerara albo zwykłego białego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
LUKIER - ok. 1 czubatej szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny
Jak zrobić drożdżówki z serem i lukrem?
CIASTO - mąkę przesiałam. Drożdże wkruszyłam do kubka. Wlałam połowę lekko podgrzanego mleka, dodałam cukier waniliowy i 3 łyżki mąki. Rozmieszałam i odstawiłam na ok. 15 minut. Drugą połowę mleka podgrzałam mocniej i rozpuściłam w niej masło.
Do reszty mąki dosypałam sól. Kiedy rozczyn spienił się dodałam go do mąki. Dolałam też przestudzone mleko z masłem i roztrzepane żółtka. Zagniotłam elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Wyrabiałam przez kilka minut po czym uformowałam w kulę i zostawiłam, na ok. 1 godzinę, przykrywając miską żeby wyrosło. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
MASA SEROWA - kiedy ciasto rosło zmieliłam twaróg. Jeśli jest mocno grudkowaty to trzeba zrobić to 2 a nawet 3 razy. Do sera dodałam cukier trzcinowy, waniliowy, ekstrakt waniliowy. Wbiłam także jajko i wymieszałam wszystkie składniki dokładnie na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając je 2-3krotnie pięścią. Lekko zagniotłam składając i formując niewielki prostokąt a następnie rozwałkowałam na placek o wymiarach mniej więcej 30x60 cm. Przy wałkowaniu odrobinę posypywałam blat mąką. Na płat ciasta nałożyłam masę serową i rozsmarowałam ją równomiernie na całej powierzchni. 1/3 płata, wzdłuż od dłuższego boku, zagięłam do środka po czym przykryłam pozostałą 1/3 wolną, pojedynczą częścią płata. Mam nadzieję, że zdjęcia pozwolą Wam dobrze zorientować się jak to trzeba zrobić. Powstał złożony na 3 części wąski, długi prostokąt. Ten pokroiłam ostrym nożem w poprzek na 12 części szerokości ok. 5 cm. Każdy taki kawałek brałam do rąk i skręcałam w połowie długości a następnie układałam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Drożdżówki przykryłam ściereczką i zostawiłam na 10-15 minut żeby się lekko napuszyły. Piekłam 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjęłam i lekko przestudziłam na blasze. Lukrowałam jeszcze ciepłe smarując je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego. Zanim lukier zastygnie można posypać bułeczki startą skórką cytrynową.
Można też zrezygnować z lukru i tylko oprószyć drożdżówki cukrem pudrem, ale my zdecydowanie bardziej lubimy lukrowane. Drożdżówki są najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, zaraz po polukrowaniu więc jeśli wiecie, że nie zjecie sami wszystkich dwunastu poczęstujcie sąsiadów albo zaproście kogoś znajomego.
Upieczone, ale nie lukrowane drożdżówki możecie też zamrozić wkładając je do zamrażarki w szczelnym pojemniku albo dobrze zawinięte w folię. Później wystarczy rozmrozić je i odgrzać przez kilka minut w naparowanym piekarniku i polukrować. Będą jak świeżo pieczone.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Paweł i Magda - Chleby.info
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Lidia - zdjęcie na FB
Joanna - Różowa kuchnia
Zuzanna - Glikoland
Alina - Ala piecze i gotuje
Joanna - Grunt to przepis
Kasia - Mia cucina
Magda - Z miłości do słodkości
Elżbieta - W poszukiwaniu slow life
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewelina - Stylowa kuchia
Nina - Gotuj sam
Urszula - Moja kuchnia
Danuta - Moje wypieki i nie tylko
Barbara z Basia w kuchni
Monika z Matka Wariatka
Katarzyna - Rozważania o kuchni i nie tylko
Joanna - Notatki kulinarne
Paulina -
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/05/drozdzowki-z-serem-biaym-i-lukrem.html