Wykonanie
Dzisiejsza
sałatka z
kapusty kiszonej gości dość często na naszym
stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej
porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych
mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi
paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna.A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę z
jabłka i
kiwi
czas przygotowania: ok. 10 minutskładniki:300 g
kapusty kiszonej2
ogórki kiszone1/3 strąka
papryki czerwonej1 mała
cebula czerwona1/2
marchewki1-2 łyżki posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
oleju roślinnegodo smaku - świeżo mielony
pieprz czarny,
kminek mielony

Jak zrobić pyszną surówkę z
kapusty kiszonej?
Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki żeby pasma nie ciągnęły się podczas jedzenie. Absolutnie nie odciskam
kapusty i oczywiście jej nie płuczę. To drugie uważam za zbrodnię! Przecież płucząc pozbywamy się bardzo cennego i wartościowego soku a
kapusta potem będzie bez smaku. Jeśli macie mocno kwaśną
kapustę ew. odciśnijcie nadmiar soku i zużyjcie go oddzielne a
kapustę doprawcie tak żeby złagodzić kwaśność.
Ogórki kiszone, bez obierania, poszatkowałam na cieniutkie plasterki. Obraną
marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Cebulę po zdjęciu łupiny pokroiłam w cienkie piórka.
Paprykę pokroiłam w paseczki. Wszystkie rozdrobnione składniki połączyłam z
kapustą. Dosypałam
natkę, wlałam trochę
oleju i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym
pieprzem i mielonym
kminkiem. Odstawiłam surówkę na przynajmniej pół godziny żeby smaki się przeniknęły.