ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty kiszonej z papryką i ogórkiem

Surówka z kapusty kiszonej z papryką i ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza sałatka z kapusty kiszonej gości dość często na naszym stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna.
A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę z jabłka i kiwi
czas przygotowania: ok. 10 minut
składniki:
300 g kapusty kiszonej
2 ogórki kiszone
1/3 strąka papryki czerwonej
1 mała cebula czerwona
1/2 marchewki
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju roślinnego
do smaku - świeżo mielony pieprz czarny, kminek mielony
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty kiszonej?
Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki żeby pasma nie ciągnęły się podczas jedzenie. Absolutnie nie odciskam kapusty i oczywiście jej nie płuczę. To drugie uważam za zbrodnię! Przecież płucząc pozbywamy się bardzo cennego i wartościowego soku a kapusta potem będzie bez smaku. Jeśli macie mocno kwaśną kapustę ew. odciśnijcie nadmiar soku i zużyjcie go oddzielne a kapustę doprawcie tak żeby złagodzić kwaśność.
Ogórki kiszone, bez obierania, poszatkowałam na cieniutkie plasterki. Obraną marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę po zdjęciu łupiny pokroiłam w cienkie piórka. Paprykę pokroiłam w paseczki. Wszystkie rozdrobnione składniki połączyłam z kapustą. Dosypałam natkę, wlałam trochę oleju i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i mielonym kminkiem. Odstawiłam surówkę na przynajmniej pół godziny żeby smaki się przeniknęły.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/04/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-papryka-i.html