Wykonanie
Taki sernik to krótko mówiąc niebo w gębie a gęba w niebie. Cudownie kremowy, delikatny i wcale nie za słodki. Problem z nim tylko taki, że jak dużego nie zrobicie to i tak będzie za mało. No, ale dietetyczny to on nie jest więc ostrożnie przygotowałam małą foremkę. Zawsze można powtórzyć wypiek, prawda?Jeśli lubicie smak kajmaku to zróbcie Szalonego cielaczka .

Serniczek kajmakowo-
czekoladowyczas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut pieczenia + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia + ew. czas gotowania kajmakuskładniki:SPÓD - 125 g
ciasteczek maślanych, takich najzwyklejszych50 g
masła10 g
kakao naturalnegoSERNIK - 500 g
sera białego, użyłam takiego z wiaderka150 g
jogurtu naturalnego3 średnie
jajka20 g
mąki kukurydzianej100 g
mlecznej czekolady1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej
laski wanilii1 puszka kajmaku (ok. 530g)szczypta
soli2-3 łyżeczki pokruszonych
orzechów laskowychZobacz przepisy na inne, pyszne serniki !

Kajmak możecie kupić już gotowy albo przygotować go samemu w domu tak jak ja bo to bardzo proste. Puszkę
mleka skondensowanego, słodzonego, bez otwierania wkładam do garnka wyłożonego jakąś ściereczką. Zalewam zimną
wodą tak żeby dobrze przykryła puszkę i gotuję przez 2-2,5 godziny. Wyjmuję, odstawiam żeby przestygła i gotowe. Po otwarciu mamy całą puszkę pysznego kajmaku.SPÓD -
ciasteczka połamałam i wsypałam do pojemnika blendera, zmiksowałam. Dodałam
kakao i stopione, przestudzone
masło. Zmiksowałam ponownie. Przełożyłam do foremki o śr. 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ugniotłam na dnie dociskając dnem szklanki. Foremkę odstawiłam do lodówki.Do miski przełożyłam
ser,
jogurt, wbiłam
jajka, dodałam
wanilię, ok. połowę kajmaku i
mąkę kukurydzianą. Zmiksowałam krótko blenderem, tylko tyle żeby składniki się połączyły.
Czekoladę stopiłam w kąpieli
wodnej i także dodałam do masy - ponownie krótko zmiksowałam. Użyłam blendera a nie miksera żeby dobrze połączyć
ser z
kajmakiem, który ciężko się
miesza go jest bardzo gęsty.Masę
serową przelałam na schłodzony spód
ciasteczkowy. Formę owinęłam dokładnie od
spodu arkuszami folii aluminiowej i wstawiłam do większego naczynia żaroodpornego. Do tego naczynia wlałam gorącą
wodę - tyle żeby sięgała mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem. Wszystko razem wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 1 godziny w temp. 150 st. C. Ten czas jest orientacyjny i zależy
między innymi od rodzaju
sera jakiego użyjecie. Sernik z rzadszego będzie piekła się dłużej. Jest gotowy kiedy przy brzegach masa się zetnie a na środku będzie taka jakby galaretowata co wystarczy sprawdzić po 45 min. lekko poruszając formą. Jeśli masa będzie jeszcze płynna to pieczemy dalej i sprawdzamy co 10 minut stan sernika.Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam w nim na 20 minut żeby doszedł. Po tym czasie wyjęłam, odstawiłam do ostudzenia a
potem schłodziłam przez noc w lodówce.Zimny sernik wyjęłam z foremki. Wierzch posmarowałam resztą kajmaku z puszki i posypałam kruszonymi
orzechami.Wiem, że rozmiar mojej tortownicy nie jest popularny, ale możecie taki sernik upiec w większej formie np. 21 cm - będzie po prostu niższy i pewnie upiecze się szybciej.
