ßßß
 
            
         Ale mi się udało! Miały być po prostu pyszne ciastka, a wyszły ciastka Chocapic ;) Przyjaciele zachwyceni ;) Polecam!
Ale mi się udało! Miały być po prostu pyszne ciastka, a wyszły ciastka Chocapic ;) Przyjaciele zachwyceni ;) Polecam! Do upieczenia około 20 ciastek potrzebujesz:- 1 szklanki mąki- 1,5 szklanki cukru- pół szklanki kakao- pół kostki masła- 2 tabliczek czekolady mlecznej Wedla- 2 jajek- płaskiej łyżeczki soli- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Do upieczenia około 20 ciastek potrzebujesz:- 1 szklanki mąki- 1,5 szklanki cukru- pół szklanki kakao- pół kostki masła- 2 tabliczek czekolady mlecznej Wedla- 2 jajek- płaskiej łyżeczki soli- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki poza masłem i czekoladą wymieszaj w misce. Rozpuść masło, a następnie w ciepłym maśle jedną z tabliczek czekolady. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj. Drugą kostkę czekolady zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do 165 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki poza masłem i czekoladą wymieszaj w misce. Rozpuść masło, a następnie w ciepłym maśle jedną z tabliczek czekolady. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj. Drugą kostkę czekolady zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do 165 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj w dłoniach sześć kulek wielkości pomiędzy orzechem włoskim a małą mandarynką, Każdą z kulek spłaszcz. Zachowaj killkucentymetrowe odstępy pomiędzy ciasteczkami - urosną. Piecz przez około 15 minut, do czasu, gdy ciastko dotknięte palcem nie będzie się mocno zapadało. Ciastka po wyjęciu powinny być miękkie. Pozostaw je na blasze przez kilka minut, wtedy stwardnieją na tyle, by przełożyć je do słoika albo innego szczelnie zamykanego pojemnika.
Uformuj w dłoniach sześć kulek wielkości pomiędzy orzechem włoskim a małą mandarynką, Każdą z kulek spłaszcz. Zachowaj killkucentymetrowe odstępy pomiędzy ciasteczkami - urosną. Piecz przez około 15 minut, do czasu, gdy ciastko dotknięte palcem nie będzie się mocno zapadało. Ciastka po wyjęciu powinny być miękkie. Pozostaw je na blasze przez kilka minut, wtedy stwardnieją na tyle, by przełożyć je do słoika albo innego szczelnie zamykanego pojemnika. Ciastka z zewnątrz powinny być dość chrupiące. Mają dużo cukru, który karmelizując się tworzy skorupkę, środek jest bardziej miękki. Najlepiej smakują ze szklanką mleka ;)Smacznego!
Ciastka z zewnątrz powinny być dość chrupiące. Mają dużo cukru, który karmelizując się tworzy skorupkę, środek jest bardziej miękki. Najlepiej smakują ze szklanką mleka ;)Smacznego!