Wykonanie
Ale mi się udało! Miały być po prostu pyszne
ciastka, a wyszły
ciastka Chocapic ;) Przyjaciele zachwyceni ;) Polecam!
Do upieczenia około 20
ciastek potrzebujesz:- 1 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
cukru- pół szklanki
kakao- pół kostki
masła- 2 tabliczek
czekolady mlecznej Wedla- 2
jajek- płaskiej łyżeczki
soli- 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki poza
masłem i
czekoladą wymieszaj w misce. Rozpuść
masło, a następnie w ciepłym
maśle jedną z tabliczek
czekolady. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj. Drugą kostkę
czekolady zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do 165 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Uformuj w dłoniach sześć kulek wielkości pomiędzy
orzechem włoskim a małą
mandarynką, Każdą z kulek spłaszcz. Zachowaj killkucentymetrowe odstępy pomiędzy
ciasteczkami - urosną. Piecz przez około 15 minut, do czasu, gdy
ciastko dotknięte palcem nie będzie się mocno zapadało.
Ciastka po wyjęciu powinny być miękkie. Pozostaw je na blasze przez kilka minut, wtedy stwardnieją na tyle, by przełożyć je do słoika albo innego szczelnie zamykanego pojemnika.
Ciastka z zewnątrz powinny być dość chrupiące. Mają dużo
cukru, który karmelizując się tworzy skorupkę, środek jest bardziej miękki. Najlepiej smakują ze szklanką
mleka ;)Smacznego!