ßßß
Umyte i osuszone jabłka obrałam ze skórki. Poprzekrawałam na połówki i przy pomocy małej łyżeczki usunęłam gniazda nasienne. Pistacje drobniutko posiekałam, wymieszałam z masą marcepanowa. Powstałą masę podzieliłam na kawałki - tyle ile będzie potrzebnych połówek jabłek żeby wypełnić formę - u mnie zmieściło się 15.Schłodzone ciasto podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Obie rozwałkowałam na placki wielkości nieco większej niż wymiar formy. Ja naszykowałam prostokątną o wymiarach 23x34 cm. Ciasto najlepiej wałować na arkuszu papieru do pieczenia. Jeden placek przełożyłam do formy razem z papierem tak żeby papier znalazł się na spodzie. Ciasto powinno przykryć całe dno i zachodzić nieco na boki formy, tak na mniej więcej 2 cm. Na cieście ułożyłam jabłka z marcepanem, wypukłą stroną do góry. Przykryłam drugim płatem ciasta przenosząc je razem z papierem - odwróciłam i usunęłam papier a boki ciasta delikatnie docisnęłam do dolnej części. Wierzch delikatnie nakłułam w kilku miejscach widelcem.Jabłecznik piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu ostudziłam w formie. Wierzch polałam lukrem utartym z cukru pudru, alkoholu i odrobiny wrzątku.