Wykonanie
I kolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami
jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym
ciastem i aromatycznym lukrem. Niby prosty a jednocześnie dość niezwykły. Nam bardzo smakował więc mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że tak i polecam.

czas przygotowania : 30 minut + czas leżakowania ciasta + czas pieczeniaskładniki :370 g
mąki pszennej tortowej12 g zielonej
herbaty matcha20 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli250 g
masła albo
margaryny200 g
serka waniliowego8 niedużych
jabłek - u mnie odmiany Championdo
jabłek - ok. 80-100 g masy marcepanowej2 łyżki łuskanych, niesolonych
pistacjilukier - 3/4 szkl.
cukru pudru2-3 łyżeczki
rumu albo
amarettoodrobina gorącej
wody
sposób przygotowania :
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia,
herbatę i
cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne, pokrojone na nieduże kawałki
masło i roztarłam rękami na tzw. mokry piasek. Ma nie być widać kawałków tłuszczu. Dodałam
serek waniliowy i zagniotłam dość miękkie, plastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na 30-60 minut do lodówki.

Umyte i osuszone
jabłka obrałam ze skórki. Poprzekrawałam na połówki i przy pomocy małej łyżeczki usunęłam gniazda nasienne.
Pistacje drobniutko posiekałam, wymieszałam z masą marcepanowa. Powstałą masę podzieliłam na kawałki - tyle ile będzie potrzebnych połówek
jabłek żeby wypełnić formę - u mnie zmieściło się 15.Schłodzone ciasto podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Obie rozwałkowałam na placki wielkości nieco większej niż wymiar formy. Ja naszykowałam prostokątną o wymiarach 23x34 cm. Ciasto najlepiej wałować na arkuszu papieru do pieczenia. Jeden placek przełożyłam do formy razem z papierem tak żeby papier znalazł się na spodzie. Ciasto powinno przykryć całe dno i zachodzić nieco na boki formy, tak na mniej więcej 2 cm. Na cieście ułożyłam
jabłka z marcepanem, wypukłą stroną do góry. Przykryłam drugim płatem ciasta przenosząc je razem z papierem - odwróciłam i usunęłam papier a boki ciasta delikatnie docisnęłam do dolnej części. Wierzch delikatnie nakłułam w kilku miejscach widelcem.Jabłecznik piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu ostudziłam w formie. Wierzch polałam lukrem utartym z
cukru pudru,
alkoholu i odrobiny wrzątku.