Wykonanie
Bardzo popularna na blogach jest teraz szarlotka z
serkiem homogenizowanym bez
jajek. A jak już wiecie, jestem szarlotkowym łakomczuchem, więc musiałam zrobić ją i ja. Do mojego ciasta dodałam
mąkę orkiszową zmieszaną z
mąka pszenną i zamiast
cukru dodałam
stewię w proszku. Ciasto wyszło pyszne a połówki
jabłek, prócz smaku, dodają mu dekoracyjny wygląd. Polecam, kto jeszcze nie robił tej szarlotki niech szybko nadrabia zaległości.
SKŁADNIKI1,5 szklanki
mąki pszennej;1,5 szklanki
mąki orkiszowej;170 g
serka homo waniliowego;150 g
serka homo czystego;200 g
masła;4 łyżki
stewii w proszku lub 1 szklanka
cukru pudru;szczypta
soli;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;
jabłka.WYKONANIE
Mąki i proszek przesiewamy. Dodajemy
stewię,
serki,
masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę (33x25) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy rozwałkowaną pierwszą część ciasta. Obieramy
jabłka i przekrawamy na pół, oczywiście środki wydrążamy. Układamy na cieście jedno koło drugiego, wybrzuszeniem do góry. Teraz rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i układamy na jabłkach, lekko dociskając i sklejając brzegi. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu możemy posypać
cukrem pudrem.