Wykonanie
Dzisiaj gęsta zupa z warzyw z kluseczkami kładzionymi. Taka jesienna, rozgrzewająca i bardzo pyszna. W chłodny, ponury dzień będzie bardzo pożywnym i
słonecznym posiłkiem.Spróbuj koniecznie Łaciatej zupy kremowej na
winie !

Zupa z brukwi,
marchewki i
papryki, z
serowo chrzanowymi kluseczkamiczas przygotowania : ok. 25 minut + ew. 30 minut pieczenia
paprykiskładniki :ZUPA - ok. 200 g brukwi (waga po oczyszczeniu)ok. 200 g
marchewki (j.w.)1 duża
czerwona papryka słodka - upieczona1
szalotka1/2
ostrej papryczki czereśniowej1 łyżeczka
masłaok. 750 ml rosołu domowegokilka łyżeczek słodkiej
śmietankido smaku -
sól,
papryka wędzona mielonaKLUSECZKI - 150 g
serka śmietankowego z
chrzanem1
żółtko ze średniego
jajka40 g
mąki pszennej tortowejsposób przygotowania :
paprykę czerwoną upiekłam, obrałam ze skórki i usunęłam gniazdo nasienne.
Brukiew i
marchew oczyściłam, pokroiłam w kostkę. Obraną
szalotkę pokroiłam w półplasterki,
ostrą papryczkę posiekałam.Jak upiec
paprykę ?

W garnku roztopiłam
masło. Wrzuciłam
szalotkę i
ostrą papryczkę, smażyłam kilka chwil aż
cebulka się zeszkliła. Dodałam
brukiew i
marchewkę. Smażyłam mieszając przez kilka minut aż warzywa zaczęły się lekko przyrumieniać. Wlałam rosół i gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa były miękkie. Dodałam
paprykę pieczoną i zmiksowałam blenderem na gładko. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać więcej rosołu albo trochę
wody.Po zmiksowaniu doprawiłam zupę odrobiną
soli (rosół był solony),
papryką wędzoną i
śmietanką.KLUSECZKI -
serek roztarłam z
żółtkiem i
mąką na gładkie ciasto. Maczaną we wrzącej, osolonej wodzie malutką łyżeczką nabierałam nieduże porcje ciasta i wrzucałam je na gotującą
wodę. Kiedy całe ciasto wrzuciłam do garnka gotowałam całość przez 2 minuty po czym odcedziłam kluseczki.Gorącą zupę podałam z kluseczkami i świeżym
tymiankiem, oprószając odrobiną wędzonej
papryki.