ßßß
Składnki na ciasto kruche(możecie użyc swojego sprawdzonego przepisu na ciasto, tak, by byc pewnym, że na pewno wyjdzie)250g mąki pszennej125g masła zimnego1 żółtkoszczypta soli50g wody na stolnicę wysypujecie odmierzoną mąkę. wrzucacie do niej masło i kroicie sprawnie i szybko, tak, by masło było w małych kawałeczkach jak najlepiej obtoczone w mące. robicie wgłębienie. wrzucacie tam żółtko i delikatnie, stopniowo wodę. zagniatacie aż będzie gładkie. nie podsypujcie mąki tam gdzie nie trzeba bo ciasto wyjdzie za twarde. owińcie w folię przeźroczystą i włóżcie do lodówki. im dłużej tym lepiej, u mnie 1h 10 min.Składniki na farsz(w gruncie rzeczy, możecie dodac co Wam się podoba. ja, jak już wspomniałam w tytule, zrobiłam sprzątanie lodówki i farsz wyszedł taki trochę na oko)jeden brokułdwie czerwone paprykidwie marchewkipół cebulikilka pieczarekbrokuła gotujecie. najlepiej trochę krócej niż zwykle, żeby był jędrny i nie za miękki. resztę warzyw kroicie wedle uznania (u mnie paseczki) i dusicie na patelni pod przykryciem, podlewając je wodą, by zaoszczędzic tłuszczu, ok. 15 minut, aż wyparuje cała woda)Składniki na masę do polaniadwa jaja3/4 dużego opakowania jogurtu naturalnego (jeśli nie dbacie o kalorie, możecie dac śmietankę kremówkę lub zwykłą kwaśną)przyprawy do smakuser żółty do posypania z wierzchu (u nas odsączony serek ziarnisty)roztrzepujecie jajka w miseczce, dodajecie jogurtu i przypraw i porządnie mieszacie.PrzygotowanieCiasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy między dwoma płatami foli spożywczej (zapobiega przyklejaniu się ciasta do wałka i niepotrzebnego dosypywania mąki). ostrożnie, pomagając sobie wałkiem, przekładamy ciasto do formy na tartę (u mnie była ona klasyczna, z nieprzywierającego materiału ale osobiście do tart polecam te ceramiczne). bez względu na rodzaj formy, nie smarujcie ani nie wysypujcie jej niczym, nie trzeba, wszystko ładnie odchodzi. brzegi ciasta odkrójcie wałkiem.Na ciasto wyłóżcie papier do pieczenia i nasypcie na nie troszkę zwykłych fasolek(typu "głupi jaś" itp.) i zapieczcie 15 minut w 200 stopniach, po czym zdejmijcie fasolki(robiąc "koszyczek" z rogów papieru) i podpieczcie jeszcze z 5 minut. Jeśli nie macie akurat fasolek, co znacznie ułatwia robienie tarty, ponieważ zwykłe kruche ciasto podczas pieczenia utworzy górkę, która po wyjęciu ani nie opadnie, ani nie pozwoli nam napełnic ciasta farszem, a w najgorszym wypadku po prostu pęknie, to alternatywą jest gęste podziurkowanie ciasta widelcem, ale nacięc musi byc naprawdę sporo by uniknąc wybrzuszenia.Wyłóżcie na podpieczone ciasto farsz i zalejcie je masą jajeczną. posypcie serem. włóżcie do piekarnika, już o zmniejszonej do ok. 180-170 stopni piekarnika na ok 30 minut, tak by całośc się ścięła i przyrumieniła na tyle na ile chcecie
Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż nie od razu po wyjęciu z piekarnika, dajcie jej chwilkę odstac : ) Smacznego !Ps. Na koniec jeszcze zdjęcie owej nowej zdobyczy, którą szczerze Wam polecam : )