Wykonanie
Lubicie duszone
żeberka w gęstym, pachnącym sosie ? My bardzo.
Mięso musi być mięciutkie, tak żeby nie trzeba było używać podczas jedzenia noża a sos aromatyczny i smakowity. Z tłuczonymi
ziemniakami smakują wybornie.Duszoną
wieprzowinę można też przygotować z innymi składnikami. Bardzo smaczne są
żeberka duszone z
kiszoną kapustą i
grzybami . Żarłoczkowi wyjątkowo smakowały
żeberka w
ketchupie - pikantne i jednocześnie słodkawe.
czas przygotowania : 30 minut + czas marynowania
mięsa + czas duszenia
mięsaskładniki :2 kg chudych
żeberek wieprzowych w paskachkilka
cebul3-4 średnie
winne jabłka350 ml wytrawnego angielskiego cydru100 - 200 ml
wody albo
bulionu2 czubate łyżeczki
soli2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu czarnego2 czubate łyżki
majeranku otartego1 łyżeczka
pieprzu ziołowego4
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiegokilka kulek jałowca2 łyżki
smalcu1 łyżka
mioduew. 2-4 łyżeczki
mąki pszennej do zagęszczenia sosu
sposób przygotowania :
mięso umyłam i osuszyłam, pokroiłam na kawałki, porcje, szer. ok. 7-10 cm. Oprószyłam
solą i
pieprzem czarnym oraz
majerankiem, odstawiłam pod przykryciem na kilka godzin.
Cebule obrałam i pokroilam w cienkie ćwierć plasterki.
Jabłka obrałam, pokroiłam w dużą kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę
smalcu. Wrzuciłam połowę
cebuli i przesmażyłam aż zaczęła się złocić. Przełożyłam ją na dno dużego rondla. Dodałam też połowę
jabłek.Na tej samej patelni rozgrzałam drugą łyżkę
smalcu i partiami obsmażyłam kawałki
żeberek. Mają się zrumienić ze wszystkich stron. Po obsmażeniu przekładałam je do rondla z
cebulą. Kiedy przełożyłam wszystkie na patelnię z resztką tłuszczu wrzuciłam resztę
cebuli, zezłociłam i przykryłam nią
mięso. Dodałam pozostałą część
jabłek. Wlałam cydr i
wodę. Dusiłam na małym ogniu ok. 1 godziny. Następnie dorzuciłam zmiażdżony i posiekany
jałowiec,
pieprz ziołowy,
liście laurowe i kuleczki ziela. Dusiłam dalej aż
mięso było zupełnie miękkie i odchodziło od kości.Na koniec trzeba sprawdzić czy
sos jest odpowiednio słony i ew. doprawić. Ja
soli już nie dodawałam, ale nieco dosłodziłam łyżką
miodu. Można też nieco go zagęścić dodając zawiesinę z
mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej
wody, ale podczas duszenia
cebula i
jabłka powinny się rozpaść i nadać naturalnej gęstości.Takie
żeberka u nas podaje się z tłuczonymi
ziemniakami, ale dobrze smakują także z
kaszą czy po prostu z
pieczywem. Przybrałam kawałkami
jabłek usmażonych, razem ze skórką, z odrobiną cydru i
majeranku.