Wykonanie
Smaczne jedzonko szczególnie teraz, gdy
kapusta jest jeszcze
młoda. Robię ją zazwyczaj z łazankami własnej roboty, bo takie najlepiej smakują. Zresztą rodzina od razu zaznaczyła, że jeżeli już, to tylko taki właśnie
makaron. Trochę więcej jest pracy, ale warto, bo są rzeczywiście lepsze!
Składniki :1,60 dag
młodej białej kapusty60 dag
kiełbasy zwyczajnej2
cebule (ok. 20 dag)1 szklanka
wody1 łyżeczka
soliliść laurowy3 ziarna
ziela angielskiego2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
smalcu wieprzowego
sól,
pieprz do smakuponadto:
makaron typu łazanki własnej roboty lub gotowyWykonanie :
Kapustę oczyszczamy, płuczemy i szatkujemy. Posypujemy 1 łyżeczką
soli i mieszamy. Dajemy do garnka i zalewamy 1 szklanką
wody. Gotujemy bez pokrywki. Wrzucamy
ziele angielskie i
liść laurowy. Z
kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Na
smalcu podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojone
cebule, dajemy do niej
kiełbasę i stale mieszając podsmażamy ok. 8 minut. Gdy
kapusta będzie już prawie miękka przekładamy podsmażoną
kiełbasę z
cebulą, zostawiając niewielką jej ilość na patelni, która posypujemy
mąką. Zawartość patelni podgrzewamy do zeszklenia i zaniku surowizny
mąki, po czym wykładamy do
kapusty. Stale mieszając gotujemy jeszcze ok. 3 minuty. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Podajemy z
makaronem typu łazanki.