Wykonanie
Lubię obiady jednogarnkowe czyli takie, które da się przygotować w jednym naczyniu albo na jednej blasze. Nie muszę
potem dużo zmywać a składniki podczas wspólnego gotowania czy pieczenia przechodzą wzajemnie swoimi
smakami i aromatami więc dania są bardziej smakowite.Piekąc
kurczaka często dorzucam na blachę warzywa i piekę razem - całość nabiera wyjątkowego smaku a ja nie muszę mieszać w kilku garnkach. Poza tym pieczone warzywa zachowują więcej smaku.Zobacz przepis na inne danie jednogarnkowe - Klopsiki duszone z warzywami
Kurczę pieczone z młodymi warzywamiczas przygotowania : 20 minut + czas marynowania
mięsa + ok. 1,5 h pieczeniaskładniki na 4-6 porcji:1 świeży
kurczak, ok. 2 kgpęczek
zielonych szparagówok. 1000-1250 g
młodych, małych
ziemniakówok. 350 g małych
pomidorów na gałązkachMARYNATA - 6 łyżek
oleju rzepakowego z
suszonymi pomidorami,
czosnkiem i
bazylią2 czubate łyżki mieszanki przyprawowej z
suszonych pomidorów,
czosnku i
bazyliido smaku -
sól morska ziołowa,
pieprz czarny mielony

sposób przygotowania:
kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Odcięłam szyjkę, kuper i końcówki skrzydeł.
Tuszkę przekroiłam wzdłuż na pół i usunęłam szkielet zostawiając kości w udkach i skrzydłach. Każdą część przekroiłam jeszcze na pół - można też podzielić na mniejsze porcje.
Olej wymieszałam z
przyprawą pomidorową i ok. 1 łyżeczką świeżo mielonego
pieprzu - natarłam kawałki
mięsa umieszczając je w misce. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Małe ziemniaczki, wielkości najwyżej większych
orzechów włoskich, oczyściłam z łuszczących się kawałków skórki. Wrzuciłam do wrzącej
wody i gotowałam 2 minuty po czym odcedziłam.
Szparagi dokładnie umyłam, odłamałam twarde dolne końcówki. Grubsze można nieco obrać z włóknistej skórki, ale nie jest to konieczne.Zamarynowane kawałki
kurczaka osączyłam z marynaty, oprószyłam nieco
solą i ułożyłam na blasze. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C , piekłam 20 minut. Do reszty marynaty od
kurczaka jaka pozostała w misce wrzuciłam obgotowane ziemniaczki, wymieszałam żeby pokryły się
olejem i
przyprawami. Doprawiłam
solą ziołową.Kiedy
kurczak się opiekł lekko
skropiłam go gorącą
wodą - ok. 1/3 szklanki. Na blachę dorzuciłam tez
ziemniaki i zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C. Piekłam dalej 30 minut. Po tym czasie dołożyłam
szparagi i gałązki
pomidorów układając je na wierzchu i polewając sosem jaki powstał w czasie pieczenia. Piekłam kolejne 15-20 minut aż
szparagi zmiękły a
pomidorki popękały.I to już wszystko. Jeszcze tylko przed podaniem posypałam wszystko świeżą
bazylią. To solidny, bardzo smaczny obiad, dla 4-6 osób przygotowany na jednej blasze w piekarniku.Zamarynowałam
kurczaka i
potem warzywa w
oleju rzepakowym bo nie zmienia smaku składników.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest zdrowy. Ma tych kwasów dużo więcej niż
oliwa z oliwek więc nazywa się go
oliwą Północy. Nie zmienia zapachu i smaku dań, do których się go używa a pasuje do wszystkiego - sałatek,
mięs, warzyw a nawet wypieków.