ßßß
sposób przygotowania: kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Odcięłam szyjkę, kuper i końcówki skrzydeł. Tuszkę przekroiłam wzdłuż na pół i usunęłam szkielet zostawiając kości w udkach i skrzydłach. Każdą część przekroiłam jeszcze na pół - można też podzielić na mniejsze porcje. Olej wymieszałam z przyprawą pomidorową i ok. 1 łyżeczką świeżo mielonego pieprzu - natarłam kawałki mięsa umieszczając je w misce. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Małe ziemniaczki, wielkości najwyżej większych orzechów włoskich, oczyściłam z łuszczących się kawałków skórki. Wrzuciłam do wrzącej wody i gotowałam 2 minuty po czym odcedziłam. Szparagi dokładnie umyłam, odłamałam twarde dolne końcówki. Grubsze można nieco obrać z włóknistej skórki, ale nie jest to konieczne.Zamarynowane kawałki kurczaka osączyłam z marynaty, oprószyłam nieco solą i ułożyłam na blasze. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C , piekłam 20 minut. Do reszty marynaty od kurczaka jaka pozostała w misce wrzuciłam obgotowane ziemniaczki, wymieszałam żeby pokryły się olejem i przyprawami. Doprawiłam solą ziołową.Kiedy kurczak się opiekł lekko skropiłam go gorącą wodą - ok. 1/3 szklanki. Na blachę dorzuciłam tez ziemniaki i zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C. Piekłam dalej 30 minut. Po tym czasie dołożyłam szparagi i gałązki pomidorów układając je na wierzchu i polewając sosem jaki powstał w czasie pieczenia. Piekłam kolejne 15-20 minut aż szparagi zmiękły a pomidorki popękały.I to już wszystko. Jeszcze tylko przed podaniem posypałam wszystko świeżą bazylią. To solidny, bardzo smaczny obiad, dla 4-6 osób przygotowany na jednej blasze w piekarniku.Zamarynowałam kurczaka i potem warzywa w oleju rzepakowym bo nie zmienia smaku składników. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest zdrowy. Ma tych kwasów dużo więcej niż oliwa z oliwek więc nazywa się go oliwą Północy. Nie zmienia zapachu i smaku dań, do których się go używa a pasuje do wszystkiego - sałatek, mięs, warzyw a nawet wypieków.