Wykonanie
Zwykłe kanapki na śniadanie ? Nie, to by było za proste, zbyt
banalne. Wczorajszy
chleb nabierze zaraz chrupkości na patelni grillowej. Wystarczy go tylko okrasić czymś świeżym i soczystym. Pyyyycha !
czas przygotowania : 15 minutskładniki na 2 porcje :2 duże kromki
wiejskiego chlebakilkanaście małych
pomidorków4 listki
bazyliigarść
młodych pędów gwiazdnicy pospolitejkilka łyżeczek
oleju rydzowegodo smaku -
sól morska,
pieprz czarnysposób przygotowania :
pomidorki i
zieleninę opłukałam i osuszyłam.
Pomidory pokroiłam na ćwiartki,
bazylię posiekałam - nie dodawałam jej więcej żeby nie przyćmiła smaku innych składników. Wymieszałam w miseczce z 4 łyżeczkami
oleju i oprószyłam świeżo zmielonym
pieprzem. Odstawiłam do lodówki na 10 minut.Kromki
chleba powinny być konkretne - ja ukroiłam takie o grubości mniej więcej 2,5 cm. Przy pomocy pędzelka posmarowałam je z obu stron
olejem i ułożyłam na rozgrzanej patelni grillowej. Opiekałam po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniły.Chrupiące grzanki przełożyłam na talerz. Na wierzchu ułożyłam po trochu
pomidorów razem z sosem i
porwanymi na kawałki pędami gwiazdnicy. Oprószyłam
solą morską. Podałam od razu po przygotowaniu.