Wykonanie
Pyszne wytrawne
ciasteczka na spodzie z
ciasta francuskiego. Fajne połączenie
mozzarelli,
pomidorów i sosu
ziołowego, którego bazą jest
olej z pestek dyni i
ocet balsamiczny. Sprawdzą się jako przekąska, przystawka czy śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Składniki
ciasto francuskie, 275 g
mozzarella, 180 g
pomidory podłużne, 3-4 szt.
sól, świeżo mielony
czarny pieprztarty
parmezan, 1-2 łyżkiSos:
olej z pestek dyni, 4 łyżki
ocet balsamiczny, 1 łyżka
miód, 1/3 łyżeczki
suszone oregano, 1 łyżeczkaświeża
bazylia, kilka gałązek
sól, świeżo mielony
czarny pieprzSposób przygotowaniaCiasto podzielić na kwadraty.
Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Pomidory pokroić w plasterki. Na każdy kawałek ciasta położyć po łyżce
mozzarelli i 3 plasterki
pomidora. Przyprawić
solą i
pieprzem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni.
Ciastka piec przez 15-20 minut.W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać
olej,
ocet i
miód. Dodać
oregano i drobno posiekaną
bazylię. Przyprawić
solą i sporą ilością
pieprzu. Dokładnie wymieszać.Upieczone
ciastka podawać posypane
parmezanem i polane sosem.