ßßß
Pyszne wytrawne ciasteczka na spodzie z ciasta francuskiego. Fajne połączenie mozzarelli, pomidorów i sosu ziołowego, którego bazą jest olej z pestek dyni i ocet balsamiczny. Sprawdzą się jako przekąska, przystawka czy śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Składnikiciasto francuskie, 275 gmozzarella, 180 gpomidory podłużne, 3-4 szt.sól, świeżo mielony czarny pieprztarty parmezan, 1-2 łyżkiSos:olej z pestek dyni, 4 łyżkiocet balsamiczny, 1 łyżkamiód, 1/3 łyżeczkisuszone oregano, 1 łyżeczkaświeża bazylia, kilka gałązeksól, świeżo mielony czarny pieprzSposób przygotowaniaCiasto podzielić na kwadraty. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory pokroić w plasterki. Na każdy kawałek ciasta położyć po łyżce mozzarelli i 3 plasterki pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Ciastka piec przez 15-20 minut.W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać olej, ocet i miód. Dodać oregano i drobno posiekaną bazylię. Przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać.Upieczone ciastka podawać posypane parmezanem i polane sosem.