Wykonanie
Ponieważ
suszone pomidory dodaję ostatnio do wszystkiego,teraz w postaci pesto wylądowały na tarcie.Razem z
szynka parmeńską,
mozarellą, świeżym
pomidorem i
rukolą na cieście francuskim tworzą wspaniałą kompozycję
smakową,która może być zarówno ciepłą przekąską jak i lekkim obiadem.
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego (275g)1 słoiczek czerwonego pesto (190g)1,5 kulki
sera mozarella1 opakowanie
szynki parmeńskiej (70g)kilka
pomidorków koktajlowychgarść
rukolisól,
pieprz czarny,
suszone oregano1 łyżeczka
oliwy2 łyżki tartego
parmezanuSposób wykonania:Dużą blachę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej ciasto. Brzegi ciasta (ok. 1 cm) zagiąć do środka i dobrze docisnąć widelcem. Na cieście postawić blaszkę, najlepiej z obciążeniem np.
grochem, ale tak by zagięte brzegi wystawały poza nią. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 200C.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim pesto. Ułożyć plastry
szynki, porwane na mniejsze kawałki.
Mozarellę pokroić lub zetrzeć na tarce. Rozłożyć na tarcie.
Pomidory pokroić w plastry i umieścić na wierzchu tarty. Posolić je, oprószyć
pieprzem i
oregano oraz skropić
oliwą. Tartę ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5 minut, tylko by
ser się rozpuścił.Przed podaniem posypać tartę startym
parmezanem i
rukolą.Smacznego :)Źródło inspiracji