ßßß
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)1 słoiczek czerwonego pesto (190g)1,5 kulki sera mozarella1 opakowanie szynki parmeńskiej (70g)kilka pomidorków koktajlowychgarść rukolisól, pieprz czarny, suszone oregano1 łyżeczka oliwy2 łyżki tartego parmezanu
Sposób wykonania:Dużą blachę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej ciasto. Brzegi ciasta (ok. 1 cm) zagiąć do środka i dobrze docisnąć widelcem. Na cieście postawić blaszkę, najlepiej z obciążeniem np. grochem, ale tak by zagięte brzegi wystawały poza nią. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 200C.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim pesto. Ułożyć plastry szynki, porwane na mniejsze kawałki. Mozarellę pokroić lub zetrzeć na tarce. Rozłożyć na tarcie. Pomidory pokroić w plastry i umieścić na wierzchu tarty. Posolić je, oprószyć pieprzem i oregano oraz skropić oliwą. Tartę ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5 minut, tylko by ser się rozpuścił.Przed podaniem posypać tartę startym parmezanem i rukolą.Smacznego :)Źródło inspiracji