ßßß Cookit - przepis na Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską

Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Ponieważ suszone pomidory dodaję ostatnio do wszystkiego,
teraz w postaci pesto wylądowały na tarcie.
Razem z szynka parmeńską, mozarellą, świeżym pomidorem i rukolą na cieście francuskim tworzą wspaniałą kompozycję smakową,
która może być zarówno ciepłą przekąską jak i lekkim obiadem.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1 słoiczek czerwonego pesto (190g)
1,5 kulki sera mozarella
1 opakowanie szynki parmeńskiej (70g)
kilka pomidorków koktajlowych
garść rukoli
sól, pieprz czarny, suszone oregano
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki tartego parmezanu
Sposób wykonania:
Dużą blachę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej ciasto. Brzegi ciasta (ok. 1 cm) zagiąć do środka i dobrze docisnąć widelcem. Na cieście postawić blaszkę, najlepiej z obciążeniem np. grochem, ale tak by zagięte brzegi wystawały poza nią. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 200C.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim pesto. Ułożyć plastry szynki, porwane na mniejsze kawałki. Mozarellę pokroić lub zetrzeć na tarce. Rozłożyć na tarcie. Pomidory pokroić w plastry i umieścić na wierzchu tarty. Posolić je, oprószyć pieprzem i oregano oraz skropić oliwą. Tartę ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5 minut, tylko by ser się rozpuścił.
Przed podaniem posypać tartę startym parmezanem i rukolą.
Smacznego :)
Źródło inspiracji
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/03/Tarta-z-czerwonym-pesto-i-szynka-parmenska.html