Wykonanie
Dziś idealna propozycja na szybką kolację -
Tarta francuska z
pomidorami,
mozzarellą z pesto z
suszonych pomidorów. Jeżeli kupi się gotowe
ciasto francuskie można ją zrobić bardzo szybko.Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku.
Składniki, 6 porcji:450 g
ciasta francuskiego (1 opakowanie - 6 płatów)200 g
sera pleśniowego Camembert200 g
mozzarelli (1 i 1/2 kulki)4
pomidory1/2
cebuli1 łyżeczka
suszonego oregano50 g
rukoli (lub pęczek
bazylii)
oliwa extra vergine,
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPesto z
suszonych pomidorów: - ja kupiłam gotowe w Lidlu100 g
suszonych pomidorów odsączonych z zalewy4 łyżki
oleju ze słoika z
suszonymi pomidorami1/2 łyżki
oliwy extra vergine1 świeży
pomidor, obrany ze skóry, bez nasion i soku - sam miąższ30 g
sera Parmezan lub
Grana Padano30 g
orzechów nerkowca lub
orzeszków pinii1/2 szklanki listków
bazyliisól i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Przygotować pesto z
suszonych pomidorów: wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera lub melaksera i zmiksować na drobnoziarniste pesto. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Na dużej blaszce ułożyć zamrożone płaty
ciasta francuskiego jeden obok drugiego. Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie zagiąć brzegi ciasta na około pół centymetra i docisnąć ostrzami widelca.Na ciasto położyć drugą nieco mniejszą blaszkę (zwykłą, np. na ciasto), tak aby przykryła prawie całe ciasto - zagięte boki mają pozostać na zewnątrz (dzięki temu uzyskamy efekt wyższego brzegu tarty). Do blaszki włożyć obciążenie w postaci np. kilku
pomidorów rozłożonych równomiernie po całej blaszce.Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. W międzyczasie pokroić
pomidory i
sery na plasterki,
cebulę posiekać w drobną kosteczkę.Zdjąć górną blaszkę z obciążeniem i piec dalej samo ciasto przez około 8 minut aż będzie ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia dwukrotnie otworzyć piekarnik i uklepać ciasto w kilku miejscach gdyby za bardzo się podnosiło.Wyjąć upieczone ciasto (piekarnika nie wyłączać) i rozsmarować na nim pesto, ułożyć plasterki
sera Camembert, przykryć plasterkami
mozzarelli, oprószyć
solą i
pieprzem. Na wierzch rozłożyć plasterki
pomidorów, posypać drobno posiekaną
cebulką,
suszonym oregano,
solą,
pieprzem, skropić
oliwą extra vergine.Wstawić z powrotem do piekarnika (do środkowej części) i piec przez około 7 minut aż
ser się roztopi. Posypać
rukolą lub
bazylią. Jeśli
tarta ostygnie można ją podgrzać przed podaniem, aby
ser był ciągnący.SMACZNEGO:)