Wykonanie
Kochani! Przed nami ostatni weekend Karnawału 2016, dlatego przygotowałam dla Was przepis na prostą i smaczną przekąskę na udaną imprezę ostatkową. Przygotowanie potrawy zajmuje góra pół godziny, więc jeżeli brak Wam czasu, a nie chcecie podawać zwykłych kanapek, koniecznie zróbcie moje mini pizzerinki na cieście francuskim! ;)
Składniki:
ciasto francuskie100 g czarnych
oliwek5
pomidorów150 g
szynki parmeńskiej50 g startej
mozzarelli10
suszonych pomidorówrukolaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wykrawamy koła z
ciasta francuskiego i rozkładamy na blasze, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. W międzyczasie
pomidory kroimy w plastry grubości 0,5 cm, odrzucając końcówki. Każdy plasterek
szynki dzielimy na pół. Po 10 minutach wyjmujemy nasze
spody, na każdy z nich kładziemy po jednym plasterku
pomidora (przyprawiamy wedle uznania), następnie kładziemy po jednym całym plasterku
szynki parmeńskiej i sypiemy
mozzarellą. Tak przygotowane pizzerinki umieszczamy ponownie w piekarniku na 12 minut. W tym czasie kroimy nasze
suszone pomidory w paseczki, a
oliwki przekrawamy na pół. Kiedy nasze mini pizze są już gotowe wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy na wierzch
pomidorki suszone,
oliwki oraz
mozzarellę i gotowe. Możemy podawać z
sosem czosnkowym bądź pesto
bazyliowym.