Wykonanie
Tarta z
szynką parmeńską i pastą z
suszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Inspiracją do powstania dania była życzliwość
marki Ole !
Składniki:Ok pół opakowania
ciasta francuskiegopasty z
suszonych pomidorów (200 g)1 kula
sera mozarella1 opakowanie
szynki parmeńskiej (70 g)2 małe
pomidorysól,
pieprz,
suszone oregano, świeża
bazylia1 łyżeczka
oliwySposób wykonania: Formę lekko natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy płat ciasta. wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp. 200C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim pastę. Układamy
pomidory pokrojone w plastry, różyczki
szynki parmeńskiej.
Mozarellę pokrojoną w plastry. Całość solimy, oprószamy
pieprzem i
oregano oraz skrapiamy
oliwą. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 5 minut, tylko by
ser się rozpuścił. Przed podaniem dekorujemy
bazylią. Smacznego