Wykonanie
Caprese....
Pomidory z
mozzarellą to jeden z moich ulubionych zestawów.... A jak dodamy do tego jeszcze pesto i
ciasto francuskie, a całość zapieczemy na złoto - otrzymamy cudowną tartę.... Pysznie i błyskawicznie.... Tak lubię :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:275g
ciasta francuskiego100-130g pesto
bazyliowego3-4
pomidory2 kulki
mozzarellioliwasól,
pieprzświeże liście
bazyliiroztrzepane
żółtko do posmarowaniaCiasto rozwinąć. Brzegi podwinąć na całej długości na ok 1 cm. Widelcem można zrobić wzorek dookoła. Pesto dokładnie rozsmarować.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Mozzarelle odcedzić i również pokroić w plastry. Układać naprzemiennie na całym cieście. Całość lekko oprószyć
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Skropić
oliwa i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200-210 stopni na ok 20 minut. Brzegi tarty powinny się zezłocić. Podawać udekorowaną świeżymi listkami
bazylii. Smacznego :)