Wykonanie
Uwielbiam
mozzarellę i
ciasto francuskie dlatego postanowiłam połączyć te składniki. W efekcie otrzymałam chrupkie poduszeczki z mega ciągnącym się
serem i soczystymi
pomidorkami. Polecam wszystkim wielbicielom tego
sera i sałatki caprese :-)1 kula
mozzarelli (125g)1/2 gotowego
ciasta francuskiego4 małe
pomidorkikilka listków świeżej
bazylii6 plasterków
kiełbaski chorizo
sól prowansalska
Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm.
Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na
serze układamy po trzy plasterki
kiełbaski chorizo.
Bazylię i
pomidorki myjemy a następnie osuszamy.
Bazylię rwiemy bądź kroimy na kawałki i układamy na plasterkach
kiełbaski i na to układamy całe
pomidorki - po dwa na każdy kawałek ciasta. Ciasto wolne od nadzienia lekko nacinamy - możecie to zrobić tylko na środkowej części aby uniknąć wycieku
sera ;-) Ciasto składamy na pół (naciętą częścią przykrywamy połowę z nadzieniem) i zaklejamy brzegi. Posypujemy szczyptą
soli prowansalskiej.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (do zarumienienia).SMACZNEGO :-)