ßßß Cookit - przepis na Oscypek marynowany w miodzie i chilii

Oscypek marynowany w miodzie i chilii

nazwa

Wykonanie

Gorący, roztapiający się oscypek marynowany w miodzie i chilii serwowany w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii to pyszna przystawka na ciepło.
Składniki:
duży oscypek
2-3 łyżeczki miodu naturalnego
łyżka oleju
papryczka chilii świeża lub płatki suszonej papryczki
250g pomidorków cherry
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz
listki bazylii
Sposób przygotowania:
Oscypek kroimy na plastry o grubości około 2cm. Miód mieszamy z oliwą drobno posiekaną papryczka chilli. Marynujemy przynajmniej przez 1h a najlepiej przez cała noc.
Plastry oscypka wyciągamy z marynaty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 8 minut aż ser będzie gorący i miękki.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki myjemy i rozkrawamy na pól. Skrapiamy oliwa z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy garść świeżych listków bazylii. Mieszamy.
Gorący ser przekładamy na talerze. Serwujemy z dodatkiem sałatki z pomidorów.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/02/oscypek-marynowany-w-miodzie-i-chilii.html