Wykonanie
Jak dla mnie, przewaga domowych
suszonych pomidorów w
oleju nad tymi ze sklepu polega głownie na tym, że w pierwszym przypadku
mogę dowolnie dobrać
przyprawy w zależności od ich późniejszego przeznaczenia. Do suszenia najbardziej nadaje się odmiana lima.
Pomidory suszyłam w suszarce do
grzybów dobrych parę godzin, choć można to także zrobić w piekarniku. Najbardziej oczywistą i zarazem moją ulubioną kombinacją są
pomidory z
czosnkiem i
bazylią. Na nią też przepis poniżej.
Składniki:2kg
pomidorów limaok. 300ml
olejuząbki
czosnkususzona
bazyliaPomidory przekrawamy wzdłuż na połówki, układamy w suszarce.
Pomidory po wysuszeniu muszą być elastyczne, nie mogą być twarde i łamliwe. Do wyparzonych słoików wrzucamy po jednym ząbku
czosnku i wsypujemy po pół łyżeczki suszonej
bazylii. Układamy na to wystudzone
pomidory do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy gorącym
olejem i zakręcamy. Gotowe!