Wykonanie
Placki z
jabłkami znam od zawsze. Kiedy byłam mała smażyła je moja Babcia i Mama,
potem ja przejęłam pałeczkę a teraz przekazałam ją swojemu dziecku. Bo to danie wszyscy lubią i przeważnie wszystkie składniki mamy w domu. Bo robi się je szybko i można je zjeść nie tylko na śniadanie. Bo placki z
jabłkami to jeden ze smaków i zapachów domu rodzinnego. Smakują jak te kiedyś, dawno temu, u Babci i Mamy !Zobacz także przepis na Placki
serowo-
cytrynowe i Placki
makowe
czas przygotowania : ok. 15 minutskładniki na ok. 15-20 placuszków :2 średnie
jajkaok. 1 szkl.
maślanki - można użyć
mleka zsiadłego albo
kefiru1,5-2 szkl.
mąki pszennej - zwykle używam luksusowej2 szczypty
soli2-4
jabłka - używam takich jakie akurat mamdo smażenia -
olej roślinnydo posypania -
cukier pudersposób przygotowania :
jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałeczki.
Jajka wybiłam do miski, dolałam
maślankę,
sól i roztrzepałam rózgą. Mieszając dosypywałam
mąkę - tyle żeby ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany więc trudno określić dokładną ilość. Dużo zależy od tego jak gęsta jest
maślanka czy inny
mleczny przetwór. Mieszałam intensywnie żeby wtłoczyć w ciasto sporo powietrza i żeby nie było żadnych grudek. Na koniec wsypałam naszykowane
jabłka i dobrze wymieszałam żeby każdy kawałeczek był obtoczony w cieście.Rozgrzałam patelnię z
olejem. Na gorący nakładałam łyżką porcje ciasta - ok. 2 niedużych łyżek na jeden placek. Smażyłam na średnim ogniu aż się zrumieniły i wtedy przewracałam na drugą stronę.
Olej musi być dość gorący żeby placki nie chłonęły tłuszczu, ale też nie za bardzo bo placki spalą się z wierzchu a w środku będą surowe.Po usmażeniu przekładałam je na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawałam od razu posypując
cukrem pudrem bo tak lubimy, ale można podać je z
konfiturami, sosem
owocowym czy
czekoladowym.