ßßß Cookit - przepis na Gołąbki w liściach botwiny z sosem szczawiowym

Gołąbki w liściach botwiny z sosem szczawiowym

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na obiad były gołąbki, ale nie takie zwyczajne. Kupiłam piękny, duży pęczek botwinki z zamiarem ugotowania pysznej wiosennej zupy. Oczyszczając ją zwróciłam baczniejszą uwagę na duże, ładne liście. Pomyślałam, że doskonale nadawały by się do tego żeby w nie coś zawinąć. Może zrobić małe gołąbeczki z wykorzystaniem tych liści ? Na bazarek mam kilka kroków więc poleciałam po indyczy udziec i szybko wzięłam się do realizacji pomysłu. Żarłoczek był nieco zaskoczony daniem, ale chętnie zjadł i bardzo nam smakowało.
czas przygotowania : ok. 60-80 minut
składniki :
ok. 20 - 30 większych liści młodych buraczków
ok. 500 g mięsa z udźca indyka bez skóry i kości
1/2 szkl. kuskusu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szkl. posiekanej zieleniny - natka pietruszki i koperek
1 nieduża cebula
1/2 łyżeczki sumaku
1 łyżeczka drobno utłuczonych ziaren kuminu
1 czubata łyżeczka suszonej mięty
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka soli
ok. 200 ml wywaru jarzynowego
1 łyżka masła
SOS - duża garść młodych listków dzikiego szczawiu
1 łyżeczka masła
1/2 niedużej cebuli
250 ml wywaru jarzynowego
1 łyżka mąki pszennej
ok. 80 ml słodkiej śmietanki
do smaku - sól, pieprz biały mielony
sposób przygotowania : kuskus wsypałam do miseczki i zalałam wrzącą wodą tak żeby wody było ok. 1 cm nad poziom ziarenek. Przykryłam i odstawiłam na 10 minut. Cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam. Mięso z udźca indyka zmieliłam. Do mielonego mięsa dodałam cebulkę, posiekaną zieleninę, napęczniały kuskus, sok cytrynowy i przyprawy, dokładnie wyrobiłam masę, ale ponieważ wydała mi się zbyt sucha to dolałam jeszcze ok. 1/3 szkl. wody i ponownie wymieszałam.
Liście botwiny oczyściłam, opłukałam, przycięłam ogonki tuż pod blaszką liściową. Muszą być całe, bez dziur, przynajmniej wielkości średniej dłoni. Włożyłam je na 30 sekund do wrzątku lekko zakwaszonego łyżką octu winnego. Wyjęłam i osączyłam dokładnie. Pojedyncze liście delikatnie rozkładałam sobie na desce tak żeby ich nie porozrywać. Na każdy nakładałam po łyżce farszu mięsnego i zwijałam ściśle tak jak tradycyjne gołąbki zaczynając od góry liścia.
Gotowe gołąbeczki ułożyłam ciasno w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Zostało mi trochę nadzienia więc zrobiłam z niego klopsiki i położyłam między gołąbkami. Całość zalałam wywarem jarzynowym a naczynie przykryłam folią aluminiową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam 25 minut a następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze 15 minut.
SOS - szczaw przebrałam, umyłam, osączyłam, poobrywałam i wyrzuciłam grubsze ogonki liściowe a zielone liście pokroiłam w paski. Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na maśle. Gdy zaczęła się złocić wsypałam mąkę i prażyłam kilka chwil mieszając. Dolałam zimny wywar, wymieszałam dobrze i gotowałam kilka minut. Następnie dolałam śmietankę i część sosu spod pieczonych gołąbków. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Gołąbki podałam gorące polewając sosem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/05/goabki-w-lisciach-botwiny-z-sosem.html