ßßß Cookit - przepis na Dip bakłażanowy

Dip bakłażanowy

nazwa

Wykonanie

Kuchnia bałkańska kojarzy mi się z ajwarem, bakłażanami, papryką i kozim serem. No i z rakiją (chyba mam jakąś manię na punkcie narodowych alkoholi).
Dziś nie będę was dręczyć słodyczami. Czas na łatwą i tanią wyprawę na Bałkany! A to oznacza pastę z pieczonego bakłażana!
Jest pyszna. Jadłam ją głównie z pieczywem, ale sprawdziła się też jako dip i dodatek do mięsa.
Przygotowanie tej pasty musisz zacząć poprzedniego dnia. W zasadzie pasta robi się sama, bo bakłażana wstawia się do piekarnika i zostawia na noc. Rano otwierasz piekarnik i miksujesz wszystkie składniki.
A składniki, oczywiście, można dobierać według uznania. Połączenie tych ziół z bakłażanem jest świetne, ale zawsze można włożyć co tylko się chce.
Bo kto bogatemu zabroni? ;)
Składniki na małą salaterkę:
1 średni bakłażan (około 350g)
1 plaster cebuli
1 gałązka natki pietruszki
1 gałązka mięty (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
3 łyżki oliwy czosnkowej (albo oliwa i 1 mały ząbek czosnku)
szczypta: białego pieprzu, soli, ostrej papryki
Bakłażana dokładnie umyć, przekroić wzdłuż, nakłuć widelcem.
Włożyć warzywa do zimnego piekarnika i nastawić go na 200 stopni. Piec przez 10 minut, następnie wyłączyć i zostawić na całą noc (nie otwierając drzwiczek!).
Rano wyjąć bakłażana, zdjąć skórę, odciąć ogonek i zmiksować z pozostałymi składnikami.
Podawać z posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki. Przed każdym wyłożeniem na stół dokładnie wymieszać, bo pasta potrafi się rozwarstwić.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/08/dip-bakazanowy.html