Wykonanie
Młode ziemniaki zazwyczaj polewamy
masełkiem i posypujemy
koperkiem - i to stało się myślą przewodnią dania, które wymyśliłam. Wygląda co prawda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie. Jest kaloryczne, przyznaję - ale może spełniać rolę samodzielnego dania. Jak dla mnie - pycha. Ciekawa jestem, czy posmakowałoby Wam?
Składniki :1 kg
młodych ziemniaków (małych)1 szklanka słodkiej
śmietanki (18%)2 łyżki
masła1 łyżeczka
mąki pszennejduża szczypta
curry1 łyżka posiekanego
koperkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Ziemniaki dokładnie szoruję szczoteczką, kroję na pół lub na ćwiartki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, wlewam do garnka
śmietankę, dodaję
curry i
koperek, doprawiam
solą i
pieprzem, podgrzewam na małym ogniu. Na patelni rozgrzewam
masło, dodaję
mąkę, robię jasną zasmażkę. Dodaję ją do
ziemniaków, mieszam do zagęszczenia. Podaję samodzielnie lub np. z
jajkiem sadzonym.Przepis autorski.