ßßß Cookit - przepis na Sznycle z boczniaków

Sznycle z boczniaków

nazwa

Wykonanie

Boczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet Żarłoczek takie lubi.
Boczniaki większość z Was zapewne zna tylko ze sklepów czyli w wersji hodowlanej tak jak pieczarki. Jednak te grzyby rosną u nas w stanie dzikim tworząc przeważnie piękne kolonie. Owocniki dzikie są bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę.
Zobacz też przepis na Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i Dorsza z boczniakami, orzechami oraz marchewką
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
kilka boczniaków średniej wielkości
3 jajka
1,5-2 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. startego parmezanu
do smaku - sól, pieprz, papryka słodka mielona
do smażenia - olej roślinny albo masło klarowane
sposób przygotowania : boczniaki oczyściłam i opłukałam szybko. Od razu osuszyłam bo nasiąkają wodą. Grubsze trzonki rozbiłam nieco tłuczkiem do mięsa żeby je zmiękczyć i żeby miały podobną grubość jak kapelusze. Naszykowałam 2 duże głębokie talerze - do jednego wybiłam jajka i roztrzepałam je doprawiając dość mocno a do drugiego wsypałam bułkę tartą, parmezan i wymieszałam.
Grzyby panierowałam najpierw z jajku a potem z bułce z serem. Opanierowane kładłam na średnio rozgrzany tłuszcz na głębokiej patelni. Smażyłam na niezbyt mocnym ogniu żeby boczniaki dobrze usmażyły się w środku a nie tylko zrumieniły.
Smażyłam po kilka minut z każdej strony na następnie zmniejszyłam ogień do minimum, przykryłam patelnię pokrywą i dusiłam jeszcze 3-5 minut żeby doszły. Jeśli będziecie mieli bardzo młode grzyby to nie trzeba ich tak długo smażyć. Większe i starsze można najpierw lekko obgotować i po dokładnym osuszeniu dopiero smażyć.
Sznycle z boczniaków podałam z surówką z kiszonej kapusty.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/04/sznycle-z-boczniakow_16.html