Wykonanie
Boczniaki - jeszcze mało popularne u nas
grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie
jadłam z tych
grzybów wiele lat temu. Sznycle z
grzybów to świetny zamiennik
mięsnych kotletów - nawet Żarłoczek takie lubi.Boczniaki większość z Was zapewne zna tylko ze sklepów czyli w wersji hodowlanej tak jak
pieczarki. Jednak te
grzyby rosną u nas w stanie dzikim tworząc przeważnie piękne kolonie. Owocniki dzikie są bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę.Zobacz też przepis na
Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i
Dorsza z boczniakami,
orzechami oraz
marchewką
czas przygotowania : 20 minutskładniki :kilka boczniaków średniej wielkości3
jajka1,5-2 szkl.
bułki tartej1/2 szkl. startego
parmezanudo smaku -
sól,
pieprz,
papryka słodka mielonado smażenia -
olej roślinny albo
masło klarowanesposób przygotowania : boczniaki oczyściłam i opłukałam szybko. Od razu osuszyłam bo nasiąkają
wodą. Grubsze trzonki rozbiłam nieco tłuczkiem do
mięsa żeby je zmiękczyć i żeby miały podobną grubość jak kapelusze. Naszykowałam 2 duże głębokie talerze - do jednego wybiłam
jajka i roztrzepałam je doprawiając dość mocno a do drugiego wsypałam
bułkę tartą,
parmezan i wymieszałam.
Grzyby panierowałam najpierw z
jajku a
potem z
bułce z
serem. Opanierowane kładłam na średnio rozgrzany tłuszcz na głębokiej patelni. Smażyłam na niezbyt mocnym ogniu żeby boczniaki dobrze usmażyły się w środku a nie tylko zrumieniły.Smażyłam po kilka minut z każdej strony na następnie zmniejszyłam ogień do minimum, przykryłam patelnię pokrywą i dusiłam jeszcze 3-5 minut żeby doszły. Jeśli będziecie
mieli bardzo
młode grzyby to nie trzeba ich tak długo smażyć. Większe i starsze można najpierw lekko obgotować i po dokładnym osuszeniu dopiero smażyć.Sznycle z boczniaków podałam z surówką z
kiszonej kapusty.