Baby na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Ale nie zawsze musi być drożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków kokosowych. Jest puszysta, pachnąca, niezbyt słodka i bardzo smaczna. Może też upieczecie taką na tegoroczną Wielkanoc ?Jeśli nie podoba Wam się taka lekko pijana babeczka zobaczcie przepis na Babkę z ananasem albo Babkę kawowo-orzechowączas przygotowania : ok. 15 minut + 50 min. pieczenieskładniki :3 średnie jajka130 g cukru pudru100 ml oleju rzepakowego125 g mąki pszennej tortowej80 g mąki ziemniaczanej5 g proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli50 g wiórków kokosowych1 łyżeczka pasty waniliowejdo formy - 1 łyżeczka masła3-4 łyżeczki wiórków kokosowychdo przybrania - garść chrupek w czekoladzie2-3 łyżki wiórków kokosowychlukier : ok. 1/3 szkl. cukru pudru1-2 łyżki likieru jajecznegosposób przygotowania : formę do babki wysmarowałam masłem i wysypałam wiórkami kokosowymi. Mąki przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszałam z wiórkami kokosowymi. Jajka wybiłam do miski, ubiłam z cukrem na puszystą, kremową masę. Nie przerywając miksowania powoli dolewałam olej a następnie ajerkoniak i pastę waniliową. Dodałam mieszankę sypkich składników i wymieszałam dokładnie łyżką. Masę przełożyłam do naszykowanej formy.Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C , piekłam ok. 50 minut. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu polałam babkę lukrem utartym z likieru i cukru pudru, przybrałam chrupkami w czekoladzie i wiórkami kokosowymi.Widoczna na pierwszym zdjęciu ceramiczna, podświetlana figurka kury pochodzi z nowej kolekcji Stylowe święta dostępnej w Empiku - można ją kupić w salonach stacjonarnych albo zamówić w sklepie internetowym.