ßßß
sposób przygotowania : formę do babki wysmarowałam masłem i wysypałam wiórkami kokosowymi. Mąki przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszałam z wiórkami kokosowymi. Jajka wybiłam do miski, ubiłam z cukrem na puszystą, kremową masę. Nie przerywając miksowania powoli dolewałam olej a następnie ajerkoniak i pastę waniliową. Dodałam mieszankę sypkich składników i wymieszałam dokładnie łyżką. Masę przełożyłam do naszykowanej formy.Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C , piekłam ok. 50 minut. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu polałam babkę lukrem utartym z likieru i cukru pudru, przybrałam chrupkami w czekoladzie i wiórkami kokosowymi.Widoczna na pierwszym zdjęciu ceramiczna, podświetlana figurka kury pochodzi z nowej kolekcji Stylowe święta dostępnej w Empiku - można ją kupić w salonach stacjonarnych albo zamówić w sklepie internetowym.