ßßß Cookit - przepis na Babka adwokatowo - kokosowa

Babka adwokatowo - kokosowa

nazwa

Wykonanie

Baby na wielkanocnym stole nie może zabraknąć. Ale nie zawsze musi być drożdżowa. My bardzo lubimy babkę adwokatową albo ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków kokosowych. Jest puszysta, pachnąca, niezbyt słodka i bardzo smaczna. Może też upieczecie taką na tegoroczną Wielkanoc ?
Jeśli nie podoba Wam się taka lekko pijana babeczka zobaczcie przepis na Babkę z ananasem albo Babkę kawowo-orzechową
czas przygotowania : ok. 15 minut + 50 min. pieczenie
składniki :
3 średnie jajka
130 g cukru pudru
100 ml oleju rzepakowego
125 g mąki pszennej tortowej
80 g mąki ziemniaczanej
5 g proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka pasty waniliowej
do formy - 1 łyżeczka masła
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
do przybrania - garść chrupek w czekoladzie
2-3 łyżki wiórków kokosowych
lukier : ok. 1/3 szkl. cukru pudru
1-2 łyżki likieru jajecznego
sposób przygotowania : formę do babki wysmarowałam masłem i wysypałam wiórkami kokosowymi. Mąki przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszałam z wiórkami kokosowymi. Jajka wybiłam do miski, ubiłam z cukrem na puszystą, kremową masę. Nie przerywając miksowania powoli dolewałam olej a następnie ajerkoniak i pastę waniliową. Dodałam mieszankę sypkich składników i wymieszałam dokładnie łyżką. Masę przełożyłam do naszykowanej formy.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C , piekłam ok. 50 minut. Przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu polałam babkę lukrem utartym z likieru i cukru pudru, przybrałam chrupkami w czekoladzie i wiórkami kokosowymi.
Widoczna na pierwszym zdjęciu ceramiczna, podświetlana figurka kury pochodzi z nowej kolekcji Stylowe święta dostępnej w Empiku - można ją kupić w salonach stacjonarnych albo zamówić w sklepie internetowym.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/04/babka-adwokatowo-kokosowa.html