ßßß Cookit - przepis na Kluski jaglane z pesto pietruszkowym

Kluski jaglane z pesto pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

Kluski jaglane to taki szybki pomysł jaki poddała mi czytelniczka bloga. Pod przepisem na makaron gryczany z truskawkami zapytała właśnie czy da się zrobić kluski z kaszy jaglanej. Nie wiedząc co odpisać musiałam spróbować.
W domu kaszę jaglaną przeważnie mam bo ją lubię. Ale z kaszy klusek nie zrobię, w każdym razie nie takie jak chciałam. Trzeba było ją zmielić. Nie wyszło bardzo drobno bo użyłam blendera i ta "mąka" miała trochę grudek, ale dała radę.
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
KLUSKI JAGLANE - 200 g kaszy jaglanej
2 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego
ew. 3 - 4 łyżki mąki pszennej
PESTO - 1/2 dużego pęczka zielonej natki pietruszki
2 garści orzechów laskowych łuskanych
1 malutki ząbek czosnku
4 łyżki drobno startego parmigiano reggiano
olej rzepakowy
do smaku - sól morska, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : PESTO - natkę opłukałam i porwałam na nieco mniejsze kawałki, zarówno liście jak i pełne smaku łodyżki. Wsypałam do rozdrabniacza. Dodałam orzechy laskowe, ser, czosnek, nieco soli i pieprzu i wlałam ok. 100 ml oleju. Zmiksowałam wszystko na gruboziarnistą pastę. Dla mnie było jeszcze za gęste więc dolałam oleju, ale nie podaję dokładnie jego ilość bo tę musicie ustalić sobie sami - wlewać po trochu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
KLUSKI JAGLANE - kaszę zmieliłam partiami w małym pojemniku blendera - najlepiej byłoby zrobić to w porządnym młynku i wtedy ta "mąka" byłaby gładsza, ale ja mam tylko młynek do kawy i tylko do niej go używam. Drobniej zmielona mąka jaglana być może dałaby bardziej zwarte ciasto i nie trzeba by dodawać pszennej, ale zrobiłam jak zrobiłam.
Zmielone jagły wsypałam do miski, wbiłam jajka, dolałam olej i starałam się zagnieść. Ponieważ masa była za bardzo klejąca i jednocześnie mało zwarta dosypałam mąki pszennej. Rozwałkować się tego raczej nie dało, ale dało się doskonale formować kluski ręcznie. Skubałam więc małe kawałki i wałkowałam je w dłoniach na podłużne kluseczki. Takie kluski gotowałam w osolonym wrzątku ok. 8 minut a ugotowane odcedziłam.
Gorące wymieszałam z pesto i wyłożyłam na talerze. Podałam posypując startym parmezanem.
Takie jaglane kluseczki mają specyficzny smak i nieco grudkowatą konsystencję, ale smakowały nam bardzo i na pewno będą powtarzane :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/08/kluski-jaglane-z-pesto-pietruszkowym.html