ßßß
Czyli de volaille a'la Białagłowka (mocno oszukany).Po pierwsze, prawdziwy, wyżej wymieniony ma w środku tylko masło i zioła.Po drugie, mój nie jest zawinięty na kształt rolady, a usmażony niemal, jak zwykły schabowy, dzięki czemu nie miałam problemów z upilnowaniem, czy mięso jest już gotowe, czy nie.Pokusiłam się także o ser i ananas ułożony na wierzchu usmażonego już mięsa.Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu...Ja prawie padłam po jednej porcji, ale warto było. ;)2 porcje1 mała pierś kurczaka4 grubsze plastry żółtego sera2 łyżki stołowe miękkiego masła1 spory ząbek czosnkukilka gałązek świeżej natki pietruszkisól morska świeżo mielonaświeżo mielony czarny pieprzsłodka papryka w proszkukilka plastrów ananasa z puszkiolej rzepakowy do smażeniamąka, jajko, tarta bułka -> do panierowaniaPierś płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.Dzielimy ją na dwie części.Każdą z nich przekrawamy wzdłuż, jednak nie do końca, by dwa podzielone płaty wciąż były ze sobą połączone.Każdy z płatów ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez foliowy woreczek, by się nie porwały.Kotlety powinny być dość cienkie.Mięso oprószamy równomiernie z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką papryką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.Masło przekładamy do miseczki.Wrzucamy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę, a najlepiej otarty na małej tarce ząbek czosnku. Masełko doprawiamy do smaku morską solą.Wszystko razem dobrze mieszamy, by składniki się połączyły.Masełko przed dodaniem do mięsa warto schłodzić chwilę w lodówce.Na przyprawionym mięsie układamy po plastrze żółtego sera, a następnie łyżkę ziołowego masła.Zakrywamy je kolejnym plastrem sera i cały kotlet przykrywamy drugą częścią filetu.Mięso dokładnie dociskamy do siebie, by kotlet się nie rozleciał.Gotowe kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną wody, na końcu w bułce tartej.Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na nią kotlety w panierce.Na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia.Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca.Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret. :)