Wykonanie

Czyli de volaille a'la Białagłowka (mocno oszukany).Po pierwsze, prawdziwy, wyżej wymieniony ma w środku tylko
masło i
zioła.Po drugie, mój nie jest zawinięty na kształt rolady, a usmażony niemal, jak zwykły
schabowy, dzięki
czemu nie miałam problemów z upilnowaniem, czy
mięso jest już gotowe, czy nie.Pokusiłam się także o
ser i
ananas ułożony na wierzchu usmażonego już
mięsa.Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu...Ja prawie padłam po jednej porcji, ale warto było. ;)2 porcje1 mała
pierś kurczaka4 grubsze plastry
żółtego sera2 łyżki stołowe miękkiego
masła1 spory ząbek
czosnkukilka gałązek świeżej
natki pietruszkisól morska świeżo mielonaświeżo mielony
czarny pieprzsłodka papryka w proszkukilka plastrów
ananasa z puszki
olej rzepakowy do smażenia
mąka,
jajko,
tarta bułka -> do panierowaniaPierś płuczemy pod bieżącą
wodą i osuszamy.Dzielimy ją na dwie części.Każdą z nich przekrawamy wzdłuż, jednak nie do końca, by dwa podzielone płaty wciąż były ze sobą połączone.Każdy z płatów ubijamy lekko tłuczkiem do
mięsa, najlepiej przez foliowy woreczek, by się nie porwały.Kotlety powinny być dość cienkie.
Mięso oprószamy równomiernie z każdej strony
solą,
pieprzem oraz
słodką papryką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
Masło przekładamy do miseczki.Wrzucamy do niego posiekaną
natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę, a najlepiej otarty na małej tarce ząbek
czosnku. Masełko doprawiamy do smaku
morską solą.Wszystko razem dobrze mieszamy, by składniki się połączyły.Masełko przed dodaniem do
mięsa warto schłodzić chwilę w lodówce.Na przyprawionym
mięsie układamy po plastrze
żółtego sera, a następnie łyżkę
ziołowego masła.Zakrywamy je kolejnym plastrem
sera i cały kotlet przykrywamy drugą częścią filetu.
Mięso dokładnie dociskamy do siebie, by kotlet się nie rozleciał.Gotowe kotlety panierujemy najpierw w
mące, następnie w roztrzepanym
jajku z odrobiną
wody, na końcu w
bułce tartej.Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na nią kotlety w panierce.Na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia.
Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca.Podajemy z ułożonym na nich
ananasem, z frytkami oraz
sałatką ze świeżego
ogórka i
pomidora z
sosem winegret. :)