ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem jaglanym i truskawkami

Tarta z kremem jaglanym i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki w pełni. Same czy w deserach - zjadajcie je tak jak lubicie najbardziej bo za chwilę już ich nie będzie a na następne wiele miesięcy czekania. U nas tarta z kaszkowym kremem i owocami zalanymi galaretką zniknęła błyskawicznie więc już myślę co nowego upiekę :D
czas przygotowania : kilka godzin
składniki :
SPÓD - 200 g mąki pszennej krupczatki
100 g masła extra
80 g cukru pudru
2 żółtka ze średnich jajek
2 szczypty soli
KREM - 8 łyżek kaszy jaglanej
1 szkl. wody
400 ml mleka
60 g masła extra
50 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
ok. 500 g truskawek
1 galaretka w proszku o smaku Pina colada
300 ml wody
sposób przygotowania : SPÓD - mąkę przesiałam razem z cukrem i solą. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekałam wszystko aż nie było widocznych kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Gdyby nie chciało się skleić można dolać łyżkę zimnej wody. Ciasto uformowałam w dysk, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - potrzebne było mi koło nieco większe od średnicy formy. Przeniosłam je do foremki śr. 24 cm, docisnęłam spód i boki, nakłułam widelcem. Przykryłam też arkuszem papieru, na który wsypałam suchy groch. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 10 minut. Zdjęłam papier z grochem a ciasto piekłam następne 10 minut aż ładnie się zezłociło. Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam w formie do wystudzenia.
KREM - kaszę wypłukałam dokładnie. Zalałam w garnku zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia, odcedziłam. Taki zabieg pozbawia kaszę jaglaną goryczki. Osączoną kaszę ponownie włożyłam do garnka i tym razem zalałam mlekiem. Gotowałam na malutkim ogniu aż mocno zgęstniała i właściwie rozgotowała się - ważne, żeby robić to w garnku o grubym dnie i żeby nic się nie przypaliło. Ugotowaną kaszę przykryłam szczelnie i ostudziłam.
Miękkie masło utarłam w makutrze z cukrem aż zbielało. Ucierając dodawałam po łyżce kaszy. Na koniec dolałam sok z cytryny. Krem przełożyłam na wystudzony kruchy spód.
OBŁOŻENIE - truskawki opłukałam i dobrze osączyłam. Usunęłam szypułki a owoce pokroiłam na połówki. Ułożyłam je koliście na kremie. Galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie a gdy ostygła i zaczęła tężeć kilka razy smarowałam nią powierzchnię ciasta z owocami tak żeby wpływała w zakamarki. Po każdym smarowaniu tartę odstawiałam na trochę do lodówki żeby warstwa glazury zastygła. Powtarzałam czynność do wyczerpania galaretki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/06/tarta-z-kremem-jaglanym-i-truskawkami.html