Wykonanie

Jeśli lubicie
kaszę jaglaną, polecam Wam placuszki na śniadanie lub kolację. Ja za jaglanką nie przepadam ale w takiej formie mi smakowała. Urozmaiciłam je
truskawkami. Moja córeczka była nimi zachwycona i pałaszowała z apetytem.Składniki:1,5 szklanki
mleka3/4 szklanki
kaszy jaglanej2
jajka3 łyżki
cukru pudru + do posypaniakilka
truskawekszczypta
solitłuszcz do smażenia
Mleko zagotować, wsypać
kaszę i gotować około kwadransa, mieszając co jakiś czas. Zdjąć z ognia i wystudzić, zblenderować. Dodać
żółtka,
cukier puder,
sól i wymieszać.
Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z
kaszą.
Truskawki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką porcje ciasta a na nie nakładać kawałki
truskawek. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać ciepłe, posypane
cukrem pudrem.