ßßß
Składniki:240 ml mleka150 g mąki2 jajka1 łyżka stołowa cukru pudruszczypta soliolej/masło do smażenianadzienie:chudy twarożekdżem truskawkowytruskawkiPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jajka, mleko, cukier puder oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło. Dużą patelnię smarujemy odrobiną masła lub oliwy oraz mocno ją rozgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy do momentu, aż cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza (potrwa to około minutę). Następnie placek odwracamy i smażymy kolejne 30 sekund, aż ładnie się przyrumieni. Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.Gotowe naleśniki smarujemy warstwą twarożku oraz dżemu truskawkowego. Na wierzchu układamy plasterki truskawek. Zwijamy w rulon, bądź składamy w kopertę.Smacznego!