Wykonanie
Cena
truskawek spada z dnia na dzień. Wracając któregoś dnia po popołudniu do domu zakupiłam całą łubiankę niedużych, ale intensywnie czerwonych
owoców. Najbardziej lubię
truskawki same - bez
cukru, bez
śmietany, tak po prostu. Lubię czuć czysty smak
owocu a nie dodatków. Ale domownicy wolą je w deserach więc z części zrobiłam puszysty sernik - będzie im smakował :)
czas przygotowania : ok. 40 minut + kilka godzin chłodzeniaskładniki :SPÓD - 150 g zwykłych
herbatników typu Petit Buere3 paluszki batonika Twix - po 37 , 5 g każdy80 g
masłaMASA SEROWA - 2 średnie
jajka150 - 200 g
cukru drobnego - zależy jak słodki deser chceciesok z 1
cytryny1 łyżeczka pasty waniliowej500 g
sera twarogowego mielonego - użyłam takiego z wiaderka100 ml
śmietanki kremówki4-5 łyżeczek
żelatyny w proszku (albo według producenta ilość na 1 litr płynu) + 4 łyżki
wody500 g
truskawekPOLEWA - 200 ml zmiksowanych
truskawek100 ml
wody1 op.
galaretki szybkożelującej - galatelliew.
cukier do smakudo dekoracji - małe
truskawki,
bita śmietana,
groszku cukrowe,
melisasposób przygotowania : SPÓD -
herbatniki i batoniki połamałam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do pojemnika malaksera - rozdrobniłam na proszek. Wlałam rozpuszczone, przestudzone
masło i dobrze wymieszałam.Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia - dno, wypuszczając przycięty arkusz poza przytrzymującą obręcz i boki paskami papieru. Wsypałam na dno masę
ciasteczkową i ugniotłam ją, odstawiłam.MASA SEROWA -
truskawki opłukałam, usunęłam szypułki,
owoce pokroiłam na ćwiartki.
Jajka sparzyłam, wybiłam do miski. Ubiłam z
cukrem na pianę. Wlałam
sok z cytryny i pastę
waniliową a następnie
żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie - cały czas miksowałam. Następnie dodałam
ser. Osobno ubiłam na sztywno
śmietankę i dodałam ją do masy serowej razem z
truskawkami, delikatnie wymieszałam łyżką i pod razu przelałam całość na przygotowany spód. Odstawiłam formę do lodówki żeby masa stężała.POLEWA - galatellę - to taka
galaretką bez
żelatyny, na bazie karagenu - rozmieszałam w zimnej wodzie. Dodałam do zmiksowanych
truskawek i podgrzewałam powoli, mieszając, aż zupełnie się rozpuściła - nie dopuściłam do zagotowania. Zostawiłam masę do lekkiego przestudzenia, ale gdy tylko zaczęła tężeć, a tężeje szybko już stygnąc, przełożyłam ją na wierzch sernika i rozprowadziłam. Odstawiłam ponownie do lodówki.Przybrałam małymi, naciętymi
truskawkami, liskami świeżej
melisy, ubitą
śmietaną i
groszkami śmietankowymi.